Din Turcia ne luăm roşiile, din India hainele, materialele de construcţie, chiar şi hârtia pe care scriem. Am ajuns să importăm aproape orice, inclusiv forţă de muncă. India ne trimite muncitori cu studii superioare, ingineri şi, mai nou, IT-işti. Sute de indieni îşi deschid la noi firme de informatică.
India. Țara cu cei mai mulți oameni de pe planetă, începând din acest an. O țară G20, cu un PIB mai mare ca al Franței. Acum 15 ani, 55% din populație era în pragul sărăciei. Azi, aproape 28%. India se dezvoltă rapid: de la infrastructură şi construcţii, până la industrii.
România aduce asiatici şi în IT
Aici, la periferia orașului Delhi, l-am cunoscut pe Raj. Se pregătea să vină în România să deschidă o firmă de IT. A sosit prima oară la noi acum 13 ani și s-a îndrăgostit pur și simplu. De țară, de oameni, de oportunități. Timp de trei ani, a lucrat la conducerea unei companii indiene de IT, la București.
“Foarte frumos, cred că oamenii sunt fantastici, foarte prietenoşi. E foarte uşor să lucrezi în România. În India e foarte diferit, lucrăm aproape tot timpul, aşa că e foarte greu. Aşa că atunci când un indian munceşte în România, e ca pe catwalk”, spune Rajindeer Singh, antreprenor indian.
Raj e sikh – un grup etnic religios din India care, spre deosebire de castele împământenite în Hinduism, crede că toată lumea e egală, indiferent de rangul social. Nu îşi scoate niciodată turbanul – un lucru care, la început, nu era acceptat pe aeroport în Otopeni.
“Eram singurul om cu turban din România”
“E evident că sunt indian, mă poţi vedea de la distanţă. Şi pe atunci eram singurul om cu turban din România”, povesteşte Rajindeer Singh, antreprenor indian.
Treptat, România s-a obişnuit cu el şi el cu România. De fapt, în ultimii ani, indienii au devenit o prezenţă comună în ţara noastră. Vin câteva mii în fiecare an, majoritatea ingineri, muncitori calificaţi ori angajaţi cu studii superioare. Şi mai ales IT-işti. Raj n-a ales întâmplător să investească aici, după ce şi-a deschis deja două firme, în Delhi şi Dubai. “Aveţi cei mai buni hackeri din lume. Sunt tineri fantastici aici”, adaugă Rajindeer Singh, antreprenor indian.
Rajindeer şi-a deschis aici o afacere
Două luni mai târziu, l-am întâlnit pe Raj în Bucureşti. A venit să-şi pună pe picioare compania, între multele sale vizite prin ţară. “Am fost la nuntă în Gura Humorului. Era frumos, foarte tradiţional. A fost ceva exotic, o nuntă în România, nu? Am fost în Timişoara, este capitala culturală. Am fost în Câmpulung Muscel şi am fost în Corbu. Nu ştiu unde e Corbu, dar era frumos. Şi Ateneu mâine, place mult în Ateneu”, mai spune Rajindeer Singh, antreprenor indian.
La sfârșitul anului, când o va deschide, firma de IT a lui Raj va fi una dintre cele 520 de companii cu cel puțin un acționar indian. “În mare parte vorbim de sectorul IT. Noi la capitolul ăsta suntem foarte deficitari, firme românești în India sau în general pe Planetă. Suntem timorați în ce înseamnă investiții în afară”, crede Mihai Dărăban, preşedinte Camera de Comerț și Industrie.
Domeniul IT e coloana vertebrală a Indiei
Cu peste 5 milioane de angajați și venituri de 250 de miliarde de dolari, domeniul IT e coloana vertebrală a Indiei. Autoritățile de la Delhi au construit cartiere întregi pentru companiile de IT, cu sedii și locuințe pentru angajați unde chiriile sunt minime, impozitele la fel.
La noi, industria de IT are 270.000 de angajaţi – cam cât populaţia a două judeţe – şi o pondere în PIB similară cu cea din India: 7%. Doar că, de fapt, mulţi IT-işti lucrează de la distanţă pentru companii străine. “E un mare retailer în SUA, nu pot să-i spun numele, al unui om care a trimis şi rachete pe orbită, care au mii de oameni în România şi nu au activitate economică în România şi ca ei sunt mulţi”, a precizat Mihai Dărăban, preşedinte Camera de Comerț și Industrie.
“Resursele sunt acolo, talentul este acolo, dar cred că politicile guvernului duc lipsă de atitudine. Este o atitudine delăsătoare”, adaugă Rajindeer Singh, antreprenor indian. Dintre toate, importul de forţă de muncă a explodat cel mai rapid. 100.000 de muncitori străini a adus România doar anul trecut, cât în ultimii 10 ani. De la constructori şi agricultori, până la IT-işti şi ingineri. (sursa)