Pandemia a scos la lumină realitatea dură din spitalele europene, luate pe nepregătite de valul de îmbolnăviri. La nivelul UE, România se află printre cele mai dotate țări privind paturile din secțiile de Terapie Intensivă, scrie Politico.eu, care citează date Eurostat din 2017.
Țări precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania sau Olanda se confruntă cu un dezavantaj major în lupta cu COVID-19, din cauza lipsei locurilor la ATI și a aparatelor de ventilație, odată cu creșterea numărului de infecții cu coronavirus.
Spitalele din Germania sunt, de departe, cele mai pregătite pentru a face față valului de pacienți, cu 29,2 paturi la Terapie Intensivă, raportat la 100.000 de persoane. Luxemburg, Austria și România se află în top, cu peste 20 de paturi la 100.000 de persoane. La celălalt pol se află Portugalia, cu 4,2 paturi, la 100.000 de persoane. Olanda, Slovenia, Finlanda, Grecia și Suedia au mai puțin de 6,5 paturi în secțiile ATI, în timp ce în Marea Britanie, situația este critică.
Pandemia de coronavirus pare să dea peste cap statisticile privind calitatea serviciilor medicale din țările europene. Italia, mai ales regiunea de nord, și Spania erau recunoscute pentru sistemele medicale performante, însă în ciuda acestui fapt, cele două țări au fost îngenuncheate în urma epidemiei cu noul virus.
În schimb, autoritățile din Luxemburg, țara cu cele mai multe cazuri confirmate pe cap de locuitor în Europa, nu par să se îngrijoreze. Ba mai mult, au acceptat pacienți veniți din Franța.
Un alt mod de a analiza capacitatea țărilor de a face față crizei este raportarea numărului de cazuri de coronavirus la numărul de paturi la ATI și la numărul general de paturi în spitale, scrie Politico, citând date Eurostat din 2017.
Pe ambele criterii, Spania se află în situație critică. Are 8,9 cazuri la un pat ATI, mai mult decât oricare altă țară din UE.
În privința raportării la numărul total de paturi în spitale, Spania are 286 de cazuri la 1000 de paturi.
Italia se luptă și ea cu 8,5 cazuri confirmate la un pat ATI, și cu 332 cazuri confirmate la 1000 de paturi în spitale.
Germania, prin comparație, are doar 1,3 cazuri de coronavirus la un pat ATI, și 47 de cazuri la 1000 de paturi în spitale. (sursa)