Economia globală se află într-un nou ciclu de expansiune, iar producția ar putea reveni, până în ultimul trimestru, la nivelurile de dinaintea crizei provocate de coronavirus, potrivit economiștilor Morgan Stanley. 

Reprezentanții Morgan Stanley previzionează însă că 90% dintre țări vor înregistra anul acesta recesiune, dar susțin că, deși va fi una profundă, aceasta va fi de scurtă durată – „sharp but short” -, iar recuperarea va fi una „în V”, consideră reprezentanții Morgan Stanley, scrie Bloomberg.

Economiștii se bazează în previziunea lor pe stimulii fiscali și financiari oferiți de guvernele și adaugă că în scenariul lor au asumat un al doilea val al epidemiei, care ar putea lovi până în toamnă, însă acesta „va putea fi gestionat doar cu carantine selective, locale”. Însă adaugă că „în cel mai pesimist scenariu, am luat în calcul reintrarea în carantină strictă, situație în care nu vom mai vorbi despre o recuperare rapidă, ci despre o a doua cădere economică, în W” , se mai arată în nota Morgan Stanley. 

Pe de altă parte, Stephen Roach, fost președinte Morgan Stanley pentru zona Asia, a declarat la CNBC că peisajul valutar internațional se schimbă fundamental, pe fondul deficitelor uriașe pe care guvernul Statelor Unite le va avea în actuala criză, scrie Biziday.

“Economia Statelor Unite avea oricum dezechilibre serioase, cronice. În același timp, America se îndepărtează de globalizare și încearcă să se decupleze de la restul lumii, iar aceasta este o combinație letală”, a spus Stephen Roach, care crede că în următorii doi ani moneda americană va pierde până la 35% în fața altor valute importante.

În ultimii ani dolarul s-a apreciat față de celelalte valute, inclusiv față de euro, dar pierde teren de mai bine de o lună. (sursa)

Articolul precedentRĂSTURNARE de situație: Administrația Spitalelor București arată numărul real al bolvanilor de coronavirus
Articolul următorRomânia, pe primele locuri în UE la numărul paturilor de Terapie Intensivă, alături de Germania și Austria