Așa cum am arătat și cu altă ocazie, punându-ne în fața faptului împlinit în ceea ce privește dragarea canalului Chilia-Bâstroe, Ucraina arată lipsită de respect față de români și România – a spus senatorul bihorean Florian Bodog într-o declarație politică susținută săptămâna aceasta în Parlament.

Acordul ”parțial” dat pentru măsurătorile de pe Dunăre, a mai spus Florian Bodog, este o continuare a acestei politici de sfidare. Oare ce au de ascuns autoritățile de la Kiev? Dacă a respectat convențiile internaționale și regimul de adâncime pe canalul Chilia – Bâstroe, partea ucraineană nu ar avea motive să se opună măsurătorilor făcute de noi pe teritoriul său…

Știți ce cred eu că stă, de fapt, în spatele acestei atitudini a ucrainienilor vizavi de noi? Nu doar sprijinul internațional masiv și nu doar statutul lor de victimă a agresiunii rusești. Eu cred că este vorba și despre interese economice majore. De ce a pierdut România bătălia pe Bâstroe? E simplu: pentru că interesele Ucrainei și a celor care fac profit de pe urma războiului sunt mai importante decât interesele României sau cele privind protejarea și conservarea biosferei Deltei Dunării.

În acest moment, Ucraina nu mai are nici un port funcțional la Marea Neagră, așadar, nu are altă variantă de aprovizionare navală decât canalul Chilia – Bâstroe. Portul Odessa a ajuns impracticabil și va rămâne așa mult timp de acum înainte, mai ales că finalul războiului nu se arată a fi prea apropiat. Dacă nu poate avea un port la Marea Neagră, Ucraina are nevoie măcar de un port cu acces direct la Marea Neagră. Un port unde mărfurile (nu doar cerealele) să poată ajunge direct, cât mai repede și cât mai ușor, din toate punctele de vedere.

Și mai este ceva în spatele lipsei de respect față de România, spune senatorul bihorean. Faptul că avem diplomați slabi și o politică externă incoerentă, uneori fără nicio simțire românească. Stau să mă întreb cum se numește atunci când te arunci (poate benevol, poate forțat de împrejurări) în apărarea necondiționată a unei țări străine, în dauna intereselor propriei țări și ale propriului popor? 

Dacă Ministerul de Externe și Klaus Werner Iohannis au știut de dragarea canalului Chilia – Bâstroe, dar au ascuns acest lucru în fața românilor înseamnă un lucru extrem de grav. Informațiile apărute în spațiul public sugerează nu doar că au știut, dar au și  fost de acord. Un acord pe care Ministerul de Externe îl ține la secret. Mă întreb oare de ce această secretomanie și lipsă de transparență? Nu cred că poate fi vorba despre vreun secret militar sau strategic ce trebuie protejat… Cred că mai degrabă vorbim despre lașitate!

Dacă domnii Aurescu, Ioahnnis și ceilalți lideri PNL care se ”ocupă” de politica externă a României nu au știut ce se întâmplă pe granița cu Ucraina este la fel de grav – a declarat Bodog. Oricum am privi lucrurile, ministrul Aurescu (numit în funcție nu de PNL ci de către „stat”, așa cum ne-a explicat Rareș Bogdan), precum și protectorul său de la Cotroceni și-au încălcat jurământul solemn luat în fața românilor. Și nu doar în cazul canalului din Delta Dunării, dar și a celor mai importante dosare de politică externă a României: aderarea la Schengen a eșuat, vizele pentru români în Statele Unite nu au fost încă ridicate, interesele comerciale ale firmelor românești nu sunt apărate, etc. 

Trebuie să ținem cont de un lucru esențial: astăzi, toată politica externă a României, atâta câtă mai este, este coordonată de miniștrii și reprezentanții PNL. În loc să se certe în public, aceștia ar trebui să vină în fața românilor cu soluții concrete. Să vină cu un plan coerent de aderare la Spațiul Schengen și pentru a ridica vizilele pentru SUA, cu un alt plan privind abordarea relației cu Ucraina în cazul Canalului Chilia – Bâstroe și al minorității românești de acolo. Și așa mai depare, pentru fiecare dosar important.

Din păcate, spune Florian Bodog, constatăm că am ajuns să nu avem o politică externă coerentă, de fapt nu avem nicio politică externă. Și asta de când președintele Iohannis a confiscat politica externă a României, iar Guvernul și MAE joacă rolul unor simple marionete. Ce să mai vorbim despre promovarea intereselor economice ale României… A ajuns sublimă, dar lipsește cu desăvârșire! România lucrului bine făcut înseamnă doar să plătească românii la străini, iar România să fie ținută la marginea Europei.

Suntem precum o coajă de nucă în ocean: nu ne scufundăm, dar nici nu avem direcție. Agenda României este făcută de alții, iar rolul ”autorităților” noastre este să execute ordinele altora, interesele altora fiind mult mai importante decât ale noastre – a mai spus senatorul bihorean. (sursa)

Articolul precedentANAF. 25 mai 2023, termen pentru depunerea Declarației Unice
Articolul următorPrima ediție FIDELIS 2023 aduce o noutate: tranșã specialã pentru donatorii de sânge. Ești donator și ai cea mai mare dobândã la titlurile de stat