Într-o postare făcută pe blogul personal, fostul europarlamentar bihorean Emilian Pavel scrie despre mimarea, de către Primăria Oradea, a dezbaterilor privind viitorul stadion municipal.
”E bine totuși că s-a descoperit dezbaterea publică după 12 ani de administrație liberală.
Oricum sugestiile noastre nu vor fi luate în seamă, să nu ne amăgim, detaliile proiectului fiind deja de mult fixate.
Astăzi se mimează o dezbatere publică, iar proiectul va fi realizat după modelul ”Măcar se face ceva!”, așa cum ne-a obișnuit primarul care reabilitează piețe agroalimentare și le spune Centru de antreprenoriat sau Centru de afaceri.”
”Oradea nu este Barcelona sau Viena, așa cum au încercat unii să ne picteze, dar Oradea nu e nici Târgu Jiu. Avem tradiție în ceea ce privește fotbalul. Avem chiar atacul echipei naționale dat de doi fotbaliști bihoreni. Claudiu Keseru și George Pușcaș sunt cel puțin două dovezi că județul Bihor are potențial în acest sport și nu numai.
De ce peste 20.000? Pentru că orice variantă mai mica ar fi un nou proiect făcut doar de dragul de a bifa ceva, după sloganul ”Măcar a făcut ceva!” consacrat de mult de susținătorii #PNL.
Ultimul meci organizat pe stadionul Iuliu Bodola sub egida ”Prietenii lui Neșu” ne-a arătat că apetitul pentru fotbal există în Oradea, chiar dacă nu mai avem echipă reprezentată în primele 2 Divizii de 6 ani. Spectatori vor fi, dacă există și implicare și colaborare între Consiliul Local și cel Județean, alături de mediul de afaceri din județul nostru. Brandul FC Bihor poate fi redobândit și dezvoltat, deoarece CAO nu va putea sensibiliza niciodată iubitorii de fotbal bihoreni precum ar face-o FC Bihor. Noi, iubitorii de fotbal, ne-am dori să revedem echipa națională la Oradea. Credeți vă va juca naționala României la Oradea pe un stadion de 15.000, dacă au la dispoziție tot în provincie mai multe stadioane care depășesc 20.000 de locuri? Cu siguranță nu, sau nu vom vedea meciurile importante la Oradea, în lipsa unui stadion încăpător.
Dar să revenim la proiectul noului stadion. Locația este una prost aleasă din motive ce țin de spațiul disponibil. Parcările nu vor fi destule, chiar dacă avem în apropiere parcarea de la noua sală polivalentă, promovată de guvernul PSD. Să propui un stadion nou și să-i faci doar 200 de locuri de parcare, bazându-te pe ce mai găsești în zonă, nu este fezabil. Ne spune liderul PNL că la Tărgu Jiu sunt doar 150 de locuri de parcare, dar mai au în zonă. Iată cum am ajuns să facem șpagatul între a ne compara cu Barcelona și Viena, respectiv luăm drept model orașul Târgu Jiu. Este evident ridicolul celor două comparații.
Locația inițială, între Oradea și Sînmartin este mult mai potrivită, având posibilități mai bune ca spațiu, acces ușor la infrastructura rutieră și la capacitățile de cazare din Băile Felix, iar deranjul creat de evenimentele ce vor avea loc pe stadion, este mai redus ca în zona Universității.
Apropo de evenimente, nu facem un stadion doar pentru fotbal, să fie foarte clar. Faptul că ni se spune că e mai scump de întreținut un stadion de minim 20.000 de locuri față de unul de 14-15.000, este la fel de ridicol cum e comparația cu Barcelona și Viena. Diferențele nu pot fi semnificative în ceea ce privește costurile de întreținere, în schimb, dacă dorești să organizezi concerte, nu e tot una dacă ai la dispoziție 20.000 de locuri sau doar 14-15.000 de locuri. Vă dau același exemplu UNTOLD, invocat de Bolojan în încercarea de consultare publică. La Cluj ”Capacitatea maximă e atinsă doar la evenimente precum Untold”, ne spune actualul primar. Corect, dar să nu uităm că cei care vin la Untold din afara Clujului plătesc, închiriează, mănâncă, beau și astfel ajută economia locală mult peste costurile acelea de întreținere. Taxele și impozitele încasate datorită unui evenimentu precum Untold depășesc cu mult cheltuielile de întreținere pentru un an. Orice nume mare vine și concertează la Oradea pe un stadion de minim 20.000 de locuri, aduce cel puțin 10.000 de turiști într-un singur week-end, la Untold sunt peste 70% vizitatori din afara Clujului. Nu vom avea Untold-ul nostru cu peste 370.000 de vizitatori din primul an, dar îl putem dezvolta în timp, iar beneficiile se vor vedea imediat. Putem învăța de la cei care au evenimente de acest gen și să le organizăm în zone mai puțin populate, nu în oraș, pentru a nu deranja atât de mult orădenii care nu apreciază astfel de evenimente.
Încă un lucru, legat de expunerea primarului. Este irelevantă comparația populației Oradiei cu orașe precum Craiova, Cluj sau Târgi Jiu, mai ales că exemplele date nu sunt apropiate de populația orașului nostru. La un concert îți vin și bucureștenii, timișorenii, craiovenii, ieșenii, clujenii, sătmărenii, dar și maghiarii din regiune, dacă reușești să atragi concerte de calitate și poți oferi pachete atractive din punct de vedere financiar. Repet, la Cluj sunt 70% din afara orașului.
Ce putem dezvolta în preajma Universității? Foarte simplu: Un Complex Expozițional care s-ar bucura astfel de apropierea de aeroport, de facilitățile de la Universitate, dar și apropierea de zona central a orașului. Despre această propunere, voi da mai multe detalii în curând”, scrie Emilian Pavel.