Un profesor din Cluj a prezentat o colecție de volume din secolele XIII-XV descoperită anul trecut la Mediaș.
Conferenţiarul Adinel Dincă, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca a descoperit, anul trecut, o bibliotecă excepţională de incunabule de secol XIII, XIV, XV, conform Bihorjust.
Specialiștii de la Muzeul Țării Crișurilor spun că aşa ceva este foarte rar în România şi chiar în Europa Centrală, iar cărțile au o valoare greu de cuantificat. Cărțile au fost în podul Bisericii Evanghelice din Mediaş.
Colecția a fost prezentată chiar de către universitar la Muzeul Ţării Crişurilor.
Descoperirea a suscitat mult interes încă de la anunțul făcut anul trecut, pe rețelele de socializare ale Bibliotecii Batthyaneum, care anunța descoperirea unui fond de carte veche, la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș și care, se spunea acolo, „seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones”.
Profesorul Dincă și colaboratorii săi estimau că acolo se află 30-40 de cărți din secolul al XVI-lea, care fuseseră adăpostite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de urgia războiului și apoi de cea comunistă.
Dar, pe rafturi, sub praful anilor, „în împărăția porumbeilor”, printre multe alte cărți din secolele 17-18, dormeau liniștite mai mult de 150 de volume de dinainte de anii 1600.
Ce a urmat a fost copleșitor pentru toată lumea. Cam trei kilograme are o carte veche protejată de coperți din lemn, îmbrăcate în piele. Este o comoară științifică, scrie revistasinteza.ro, iar valoarea istorică este extraordinară.
„Să ai în mână o Biblie din anul 1519, să vezi notițe ale parohilor din perioada aceea este un sentiment extraordinar pentru un om de știință. Să simți istoria în mâna ta. Timp de o săptămână, domnul Dincă a ținut în mână 140 de exemplare de carte veche, le-a identificat și și-a dat seama ce valoare extraordinară are pentru istoria culturii din România acest fond descoperit la Mediaș”, a mărturisit preotul.
Cât costa o carte acum 500 de ani?
„O Biblie, Noul Testament, uneori costa cât o gospodărie, plus o pereche de boi și o bucată de pădure. Hârtia era scumpă, tipărirea rară. Dacă cineva avea bani, atunci cumpăra Biblia. Faptul că la noi în bibliotecă sunt și cărți de filosofie și de logică ne demonstrează că interesul pentru carte era și mai mare”, a mai spus preotul Gerhard Servatius Depner, de la Biserica Sf. Margareta, pentru aceeași sursă.