Somnul este o parte esențială a sănătății noastre. Experții în nutriție spun că atunci când vorbim despre metode de a ne îmbunătăți somnul, este mai puțin vorba despre ceea ce mănânci și mai mult despre momentul în care mănânci, scrie denver7.com.
“Imaginați-vă că mănânc o friptură mare și veche, împotriva căreia nu am nimic împotriva. Cred că friptura este grozavă, dar când o luăm prea aproape de ora de somn, uneori ne adormim mult mai greu după, ne tot răsucim în pat pentru că durează mai mult să digerăm anumite alimente când le mâncăm prea aproape de ora noastră de culcare”, a spus Yasi Ansari, un nutriționist dietetician înregistrat la Academia de Nutriție și Dietetică.
“Deci, este vorba despre alimente care sunt mai bogate în proteine, care ar putea avea mai multe grăsimi”, a precizat acesta.
Același lucru este valabil și pentru alimentele care sunt picante sau acide, cum ar fi sosurile de roșii. Ca regulă generală, ar trebui să încercați să lăsați 2-3 ore între ultima masă a zilei și ora de culcare. Dar asta poate varia de la persoană. Nici nu vrei să te culci flămând, pentru că asta îți poate perturba somnul la fel de mult.
Alimentele recomandate pentru un somn bun
Alimentele bune pentru un somn liniștit includ produse bogate în potasiu, magneziu și triptofan.
“Auzim despre curcanul de Ziua Recunoștinței, dar nu este vorba doar despre curcan”, a spus Ansari. Ar putea fi orice altă proteină slabă și ar putea fi chiar surse de lactate care conțin triptofan. Triptofanul este de fapt un precursor al serotoninei, care este un neurotransmițător care ajută la somn și, de asemenea, ajută la producerea de melatonină”.
Triptofanul poate fi găsit în produsele lactate precum iaurtul grecesc și brânza de vaci. Atunci când vorbim despre alimentele bogate în magneziu și potasiu, nucile, semințele, avocado și bananele pot fi gustări bune înainte de culcare. Nutriționistul spune că poate fi util să ții un jurnal alimentar cu ceea ce mănânci înainte de culcare în fiecare seară pentru a vedea ce te ajută să dormi cel mai bine. (sursa)