Pentru bucureșteni, e prima iarnă din ultimul deceniu în care plătesc gigacaloria la preț de peste două ori mai mare decât acela cu care erau obișnuiți. Așa că facturile de întreținere s-ar putea să-i ardă la buzunare. Cu toate astea, există mulți români care cumpără gigacaloria la preț mai mare decât bucureștenii, deşi trăiesc în orașe mai sărace.

Orădenii se află printre ei!

Spotmedia.ro a urmărit ce hotărâri au luat primarii și consiliile locale din mai multe orașe până în ultimele zile ale anului 2022. Iată cum s-a modificat prețul gigacaloriei, care au fost principalele cauze, dar și cât plătește populația.

Oradea: Gigacaloria costă mai mult decât la București

Sistemul centralizat de termoficare e mic, în comparație cu cel al Capitalei. Mai exact, în Oradea sistemul centralizat deservește circa 72.000 consumatori (în mare parte apartamente), în vreme ce în București puțin peste 500.000 de apartamente depind de sistem.

Prețul unei gigacalorii, la Oradea, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 este de 441 lei. Din acest preț, primăria subvenționează gigacaloria cu doar 68 lei.

Iar asta înseamnă că orădenii plătesc, în lunile reci din an, 373 lei pentru o gigacalorie, adică mai mult decât bucureștenii.

În restul anului, când TVA crește de la 5 la 19%, primăria trebuie să subvenționeze cu 119 lei. Prețul pentru populație rămâne, însă, neschimbat: 373 lei/gigacalorie.

Ce s-a schimbat, în Capitală? Prima iarnă cu gigacalorie scumpă, de peste un deceniu

Peste 11 ani, prețul pe care l-au plătit bucureștenii pentru gigacalorie a fost același: 143 lei + TVA. Nu s-a modificat nici măcar atunci când – din cauza scumpirilor la gaze și a pierderilor din rețeaua de transport – prețul real al gigacaloriei a ajuns la aproximativ 890 de lei.

În cele din urmă, abia pe 31 martie 2022, Consiliul General a adoptat un nou preț plătit de cetăţeni pentru gigacalorie: 330 lei + TVA. Or, asta înseamnă 346,5 lei pe durata sezonului rece și 392,7 lei, în restul anului. (sursa)

Articolul precedentTras în jos de salariile mizere din Oradea, Bihorul ajunge abia pe locul 26 pe țară după salariul mediu net!
Articolul următorUnu din zece mere, cel mai consumat fruct de către români, vine din Polonia