Nu au trecut nici șase luni de atunci, dar poate ar trebuie să ne amintim de noaptea neagră a ordonanțelor PNL, din februarie și de motivele pentru care guvernul Orban se plânge că nu are bani de pensii și alocații!

Guvernul Orban a adoptat marți prin Ordonanță de Urgență o decizie care sărăcește bugetul de stat cu 320 de milioane de euro. Prin această OUG, băncile de locuințe BCR și Raiffeisen nu mai trebuie să returneze această sumă către bugetul Statului, deși o hotărâre definitivă a Înaltei Curți prevede acest lucru.

Acuze extrem de grave la adresa Guvernului Orban, care este arătat cu degetul că ”dă tun după tun” și servește doar interesele băncilor.

”Astăzi, 4 februarie 2020, este o nouă zi de marți neagră pentru România. Aflat pe ultimul metru de guvernare (înaintea moțiunii de cenzură de mâine), prin ordonanțe de urgență (fără urgențe reale), guvernul Orban dă tun după tun, în frauda bugetului de stat”, a scris analistul economic Radu Soviani pe blogul său personal.

Bani sifonați de la buget

”Hotărârea definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, din iunie 2019, a decis că băncile de locuințe deținute de către BCR și Raiffeisen Bank, care au sustras de la buget împreună (cea mai mare parte BCR, 230 de milioane de Euro) aproape 300 de milioane de Euro, să fie obligate să dea banii înapoi sustrași nelegal.

Nu clienții, cum minte astăzi în ședința de guvern Ludovic Orban ci băncile pentru locuințe deținute de cele două vehicule ‘austriece’”, precizează Soviani.

”Dealtfel, ERSTE Bank, proprietarul BCR (și al Băncii pentru Locuințe a BCR) a și anunțat după această decizie definitivă a ICCJ din iunie 2019, care întorcea decizia din fond a Curții de Apel București, favorabilă fraudării bugetului și dată sub protocol cu SRI la acea dată, că a pus deoparte 230 de milioane de Euro, ca provizion, pentru a returna statului ceea ce încasat nelegal, respectiv prime de la stat pentru economisirea în vederea achiziționării unei locuințe/scop LOCATIV (exclusiv) și care nu s-au transformat în achiziționarea unei locuințe, în proporție majoritară. În fapt, banii au fost sifonați de la buget.

Fraudă cu bani publici

Cu alte cuvinte, BCR – Banca pentru Locuințe și Raiffeisen – Banca pentru Locuințe (condusă la un moment dat de Ionuț Costea, implicat în cazul fraudei contractului de 1 miliard de Euro de la CFR, alături de Sebastian Vlădescu, cel care a fost și șeful comisiei de privatizare a BCR cu Erste), ar fi trebuit să returneze statului cele 230 de milioane de Euro plus ceea ce trebuia să dea Raiffeisen. Obligată de către cea mai înaltă instanță din România, ICCJ”, arată analistul economic.

”Și Eugen Teodorovici și Florin Cîțu ar fi trebuit deja să se îndrepte împotriva BCR și să pună în executare decizia.

Este treaba BCR-ului dacă ar fi considerat mai încolo că poate să se îndrepte către clienții lui (care au beneficiat de bonusul de dobândă din bani publici cu știința și favorizarea de către BCR carea le-a creat și oferit posibilitatea de a lua banii de la stat și a fugi cu ei, fără scop locativ.

Decizia Guvernului care prejudiciază Statul

În opinia mea (pe care mi-am format-o studiind și decizii recente ale CEDO), nicio instanță corectă nu ar fi dat dreptate BCR-ului dacă s-ar fi îndreptat împotriva clienților, BCR-ul fiind nevoit să plătească chiar EL.

Prin urmare, statul ar fi trebuit să aibă acum în trezorerie circa 230 de milioane de Euro de la BCR (și încă câteva zeci de milioane de Raiffeisen Bank) – băncile lor pentru locuințe”, acuză Radu Soviani.

Iar prin ”Ordonanța de Urgență de astăzi, Orban scutește de la returnarea sumelor fraudate în mod real NU DE cei care au economisit în scop nelocativ, cu primă de stat (clienți ai băncilor), ci pe cele două bănci de locuințe ‘austriece’ (300 de milioane de Euro)”, conchide sursa citată. (sursa)

Articolul precedentCeaiul pe care trebuie să-l bei când începi să uiţi. O ceaşcă pe zi stimulează conexiunile creierului! (STUDIU)
Articolul următorComisia Europeană a autorizat un prim tratament pentru coronavirus, după o evaluare într-o perioadă “excepțional de scurtă”