Decizia Consiliului Justiție și Afaceri Interne de săptămâna trecută privind ne-acceptarea României în spațiul Schengen va rămâne în istoria României drept un moment al eșecului – a spus deputatul bihorean Ioan Mang într-o declarație politică prezentată miercuri în Camera Deputaților.
Ratarea acestui obiectiv – ca urmare a votului negativ exprimat de Austria – înseamnă, în primul rând, un eșec al diplomației românești. Este rușinos că reprezentanții României, în frunte cu președintele Iohannis, miniștrii Aurescu și Bode, precum și toți ceilalți responsabili nu au reușit să anticipeze și să contracareze votul negativ al Austriei, deși tema migrației a fost de mai mult timp pe agenda guvernului de la Viena. Din păcate, ministerul român de Externe este ”campion” doar la nivel de vorbe, pentru că la nivelul faptelor pe marile teme de politică externă, mă refer aici la protecția minorităților românești de peste granițe, Schengen și ridicarea vizelor pentru SUA, diplomații noștri sunt corigenți pe linie! Sub Iohannis, Aurescu și toți ceilalți lideri de ”dreapta”, România a ajuns să nu mai aibă voce pe plan internațional. Am ajuns să fim ecoul altora, al stăpânilor lui Iohannis…
Faptul că România îndeplinește – de mai bine de 10 ani – criteriile de aderare la spațiul Schengen ține de domeniul evidenței. Așadar, decizia Austriei a fost strict una politică, luată de un partid politic, membru PPE, care din rațiuni electorale, așa cum au făcut de-a lungul timpului de nenumărate ori partidele de dreapta din diferite țări din UE, a ajuns la concluzia că poate obține câteva voturi în plus la alegerile regionale din ianuarie 2023 dacă votează împotriva României. Ratarea acestui moment devine astfel un eșec politic al ”dreptei” românești. Faptul că un guvern austriac de dreapta, din celebrul și mult lăudatul Partid Popular European (PPE) a umilit un președinte și un premier PPE din România arată influența dreptei românești pe plan internațional. Ea este sublimă, însă lipsește cu desăvârșire!
Vă reamintesc că ceea ce a ținut de PSD a fost îndeplinit, social-democrații de la nivelul UE susținând cauza României. Am folosit toate canalele social-democrate europene pentru a susține candidatura României și chiar pe ultima sută de metri, țara noastră a primit un sprijin major din partea unuia dintre cei mai importanți lideri social-democrați europeni, premierul Germaniei. Olaf Scholz i-a solicitat cancelarului austriac să își schimbe poziția în favoarea României, însă nu ne puteam aștepta ca Scholz să evite eșecul lui Iohannis, Ciucă, Aurescu, umiliți de către proprii lor colegi de ”dreapta”.
Votul de joia trecută din Consiliul JAI este și un imens eșec european. Austria și Olanda au sabotat ideea de solidaritate europeană. Argumentul folosit de Austria în neacceptarea României și a Bulgariei s-a bazat pe o minciună sfruntată privind migrația ilegală. Conducătorii politici ai Austriei s-au dovedit astfel niște politruci iresponsabili și imorali, care nu au niciun dram de respect pentru ceea ce înseamnă adevărul și spiritul european! În plus, decizia Austriei (și a Olandei) demonstrează, încă o dată, că interesul comun, european va păli de fiecare dată în fața interesului politic național.
România a dovedit că își respectă toate angajamentele asumate, fiind un partener corect, loial și dedicat construcției europene. În schimb, Austria a dovedit contrariul! Ce trebuie să înțelegem noi de aici? Poate înțelegem, până la urmă, că vorba din veche din popor că „interesul poartă fesul” nu este deloc retrograd, ci, din contră, este foarte la modă în toate marile capitale europene. Poate înțelege și statul român să verifice cum au fost respectate clauzele de privatizare ale companiilor strategice, unele ajunse chiar pe mâini austriece. Nu din răzbunare, ci pur și simplu pentru sustenabilitatea bugetului de stat și pentru a ne convinge că nicio firmă nu are datorii către statul român.
Nu în ultimul rând, decizia privind țara noastră reprezintă și un eșec al politicii UE și al viitorului ei. Această decizie irațională și profund incorectă a Vienei va alimenta și mai mult valul eurosceptic deja existent. Și nu doar în țara noastră, dar și în multe alte state europene. Votul Austriei în loc să întărească Uniunea Europeană o va slăbi și mai mult în fața populiștilor și așa-zișilor suveraniști. UE se va confrunta cu o și mai mare criză de încredere și legitimitate, ceea ce, din păcate, poate avea efecte devastatoare pe termen mediu și lung.
În încheiere aș mai adăuga un lucru: într-un fel ar trebui să mulțumim Austriei pentru că prin gestul său cinic începem și noi să ne trezim la realitate. Da, am rămas în afara unui spațiu prezentat ca fiind unul excepțional, dar, dacă ne uităm mai cu atenție vom observa foarte multe lucruri urâte și greu de explicat. Tocmai de aceea această palmă simbolică primită de la ”partenerii” noștri austrieci trebuie să fie o lecție pentru diplomația și politica europeană a României: dacă nu suntem buni să fim acceptați la masa bogaților, măcar să nu mai acceptăm să fim slugile care le pun pe tavă o țară întreagă, cu tot cu oameni și cu resurse.
România trebuie să iasă, odată pentru totdeauna, din captivitatea bunăvoinței altora. Nu putem accepta la infinit ca alții să decidă pentru noi. Statul român nu este vasalul nimănui, ci un stat demn, egal celorlalte state ale Uniunii. Sunt voci care spun că după această lecție austriacă usturătoare, România ar trebui să se gândească serios la un plan B, la o alternativă la Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere, soluția nu este însă RO-exitul! Nu poate fi și nici nu trebuie să fie! În aceste vremuri complicate, locul nostru este în interiorul cetății și nu în afara ei. Nu avem nicio alternativă, așa că nu ne rămâne decât să ne ridicăm și să schimbăm ceea ce nu ne place, să devenim ceea ce nu am fost până acum. Și asta în mijlocul UE! Este provocarea care ne stă în față în următoarea decadă – a mai spus președintele PSD Bihor.
sursa – Declarație politică, Camera Deputaților, 13.12.2022