Gata, lucrurile sunt clare, anul 2024 poate veni pentru că cei din USR nu vor fi luați pe nepregătite. După ce și-au lansat cu un nebun succes noua siglă, în care au înlocuit, dând dovadă de geniu creativ, plusul cu punctul, salvatorii conduși de Drulă, Barna și o știucă – sau poate de Ghinea, nu se știe – s-au apucat să ducă la iaz sacul încărcat cu grânele viitoarei guvernări. Dar, ca în fabula lui Donici, Barna înapoi se da, Drulă tot în sus sărea, iar Ghinea tare se zbătea, sacul făcând ceva figuri și lăsându-se greu. De aici și micile ezitări în a anunța proiectul definitiv pentru alegerile de peste doi ani.

Până acum, cu greu, s-a stabilit din cale-afară de clar doar faptul că la Primăria Bucureștiului va candida Vlad Voiculescu. Desigur, dacă nu apare o variantă mai bună. La președinția României va candida, nu mai încape dubiu, Laura Codruța Kövesi, deși aceasta a anunțat răspicat că nu va candida. Oricum, nu din partea USR. Dar cum USR nu va avea candidat propriu, în cazul în care doamna se va răzgândi (și se va răzgândi)…

La Primăria Brașovului va candida tot domnul Coliban, la Primăria Timișoarei tot domnul Fritz, și tot așa, pe acolo unde USR are primari, aceștia vor încerca un nou mandat. Desigur, lucrul este valabil și pentru Primăria sectorului 1 din București, unde va candida tot doamna Clotilde Armand, dacă va avea, la vremea aceea, libertatea de a o face.

Racul, broasca și cu Ghinea vor candida mai întâi la Parlamentul European, ocupând primele locuri ale listei. După aceea, după ce vor fi obținut, cu greu, trei locuri de europarlamentari, triumvirii USR-Punct vor candida, pe rând, și la restul alegerilor înghesuite în anul de grație 2024. La locale, vor fi pe listele pentru Consiliul General, la parlamentare vor deschide listele în diverse circumscripții, iar la prezidențiale… Ei bine, la prezidențiale nu vor candida, după cum au dat de înțeles designerii de logo-uri, care mișună prin partid mai ceva decât artiștii de casă pe la curtea vreunui Medici. Dar vor candida, practic, și în campania pentru alegerea președintelui, dar pentru funcția de prim-ministru. Toți trei odată, desigur, pentru că așa-i regulamentul scris de Fără Zahăr pentru partidul salvatorilor: e nevoie de mai mulți țărănoi să facă regimentul, nu se merge pe individualități.

Ideea e simplă și, în simplitatea ei, este de-a dreptul înțeleaptă. Căci, în cele din urmă, de ce să nu ai trei oameni complet diferiți care să fie, în același timp, propunerea partidului pentru funcția de premier? Asta ar fi o problemă doar dacă USR ar avea șanse reale de a mai apărea în vreun guvern, în următorii șase ani. Dar cu foarte puține voturi peste 5%, cât vor obține în 2024, useriștii nu-și bat capul. Ar putea chiar să promită fiecărui membru de partid că va fi prim-ministru după ce vor fi câștigat alegerile. Nu există riscul să se supere cineva că n-a primit postul și în realitate. Și când ar putea să se supere cineva, dacă, totuși, ar face-o? În chiar noaptea alegerilor, atunci când vor sărbători, șampanie după șampanie, cei 0,13-0,17% peste 5, adică exact scorul de care aveau nevoie pentru a intra, firav, în Parlament. (catavencii.ro)

Articolul precedentMai țineți minte alea 80 de miliarde de euro pe care le ”aducea” Iohannis?
Articolul următorCare sunt cele mai populare partide din ţările europene şi cum arată trendul politic. Stânga este pe val în majoritatea statelor