Medicii din Canada, sub conducerea Universității din Ottawa, au dezvăluit în cadrul unui nou ghid ultimele descoperiri din domeniul medical privind prevenirea bolilor de inimă ale oamenilor.
Experții au anunțat că există trei factori importanți care pot preveni bolile cardiovasculare: exercițiile fizice, o alimentație bună și obiceiuri sănătoase, fără vicii.
Acestea sunt esențiale pentru gestionarea riscului de boli de inimă, au comunicat experții canadieni, potrivit Ottawa Citizen.
Dar medicii au mai spus că depresia, care este strâns legată de bolile cardiovasculare, poate interfera cu tratamentul și comportamentele sănătoase dacă este lăsată nedetectată.
Ghidul, publicat luni, 7 noiembrie 2022, include și recomandări ca persoanele cu risc de boală cardiovasculară aterosclerotică să fie testate pentru depresie. ”Depresia are un impact direct asupra rezultatelor și managementului cardiovascular”.
”Pacienții înșiși continuă să dețină unele dintre cheile pentru reducerea riscului și îmbunătățirea sănătății pentru o serie de boli asociate”, a spus dr. Peter Liu, director științific la Institutul de Inimă al Universității din Ottawa și autor principal al celui mai recent ghid de prevenire
Publicat în revista Canadian Medical Association Journal, ghidul oferă ”o abordare mai holistică a îngrijirii pacienților cu boli cardiovasculare și boli asociate”, a spus Liu.
„În medicină, ne place să separăm îngrijirea la părțile corpului”, a spus el. Ghidul actualizat recunoaște că tratarea pacienților nu se face doar la un organ, la un moment dat sau la un factor de risc, ci mai holistic.
Pacienții tipici cu boli multiple necesită acces la mai multe linii directoare în același timp, iar unele recomandări nu sunt armonizate și adesea par contradictorii.
Recomandările bazate pe comportament au făcut întotdeauna parte din documentul de orientare. Cel mai recent sugerează că orice exercițiu este mai bun decât niciunul și recomandă apa ca băutură preferată
Include o recomandare de 30-60 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă în majoritatea zilelor săptămânii pentru a obține beneficii optime pentru sănătate.
Principalele recomandări legate de prevenirea bolilor de inimă se referă la activitatea fizică regulată a oamenilor, la dieta lor bogată în fructe și legume, cât și la obiceiuri sănătoase de comportament, fără vicii, precum fumatul și consumul de alcool în exces.
Persoanele care îndeplinesc doar jumătate din nivelurile de activitate recomandate aveau totuși un risc cu 14% mai mic de boală coronariană de inimă decât cei care sunt inactivi. (sursa)