… decât pentru furnizori! Consumatorii casnici se descurcă în stil… liberal.
Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.
Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.
Ce se întâmplă în situația în care nu este încheiat un contract până la 1 iulie?
În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, scrie hotnews.ro.
În prezent, furnizorii de gaz din Românie – ENGIE și EON cumpără gaze de la producătorii PETROM și ROMGAZ la prețul de 68 lei MWh și le vând populației cu un preț final de 125 de lei/MWh (Engie) și 136 de lei(EON), cu tot cu tarife de înmagazinare (dacă e cazul), transport, distribuție.
De la 1 Iulie, când piața se liberalizează, dispare acest preț reglementat. Prețurile vor fi reglate de piață. Stocurile mari rămase neconsumate după iarna relativ călduroasă, consumul/cererea scăzute în contextul pandemiei, reduc consistent – chiar la jumătate – pretul gazului livrat de producători către furnizori.
Însă furnizorii se feresc să scadă prețul pentru consumatorii pentru populație pentru că, potrivit contractului, ar trebui să-l mențină cel puțin un an și nu știu cum va evolua piața în toamnă-iarnă, anul viitor.