Departamentul pentru Situații de Urgență le recomandă oamenilor să evite deplasările între orele 11-18 și să consume multe lichide. Un ghid cu ce trebuie făcut în timpul caniculei a fost postat de DSU pe pagina fiipregatit.ro

Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18.

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu.

De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.

Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.

Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.

Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).

Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).

Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi. Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.

Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul. Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

Citeşte întreaga ştire: Cea mai călduroasă zi în România: sunt așteptate temperaturi de 41 de grade. Canicula provoacă probleme și în sudul Europei

Articolul precedentLudovic Orban știe că DNA îi pregătește ceva?
Articolul următorRomânia este “mult sub media europeană” în ceea ce priveşte vaccinarea anti-Covid