Creativitatea şi disperarea infractorilor cibernetici îi uimeşte şi cei mai priceputi specialişti în domeniu protecţiei datelor din cadrul departamentelor de politie din intreaga lume.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce trebuie să faci să îţi protejezi contul bancar în cazul în care eşti acostat telefonic de către un astfel de infractor.

Banca și poliția nu vă vor suna niciodată și vă vor cere să verificați codul PIN, să retrageți numerar sau să cumpărați bunuri de mare valoare.

De asemenea, nu vor veni niciodată acasă pentru a vă ridica cardul, numerarul sau articolele achiziționate. Dacă primiți un astfel de apel, încheiați apelul!

Dacă primiți un telefon de la banca sau de la poliție, asigurați-vă că știți cine este persoana respectivă înainte de a preda orice detalii personale.

Puteți face acest lucru sunând la banca unde aveti contul (numărul de pe spatele cardului) sau la poliție (021-112) pe o altă linie telefonică.

Pentru a obține o altă linie, utilizați un telefon deținut de un membru al familiei, un prieten sau un vecin. Procedati de această manieră deoarece escrocii pot menține liniile telefonice deschise după ce pretind că închid.

Deci, în timp ce credeți că efectuați un nou apel telefonic, linia este încă deschisă pentru escroc, care se preface a fi cineva de la banca sau de la poliție

În funcție de banca unde aveti contul, întrebările de securitate pe care le pun pot fi diferite, dar nu vă vor cere niciodată să autorizați nimic introducând codul PIN în telefon.

Nu trimiteti niciodată bani în străinătate unei persoane pe care nu ati întâlnit-o niciodată sau unei persoane pe care nu o cunoașteti și în care nu aveti încredere.

De asemenea, nu fiți niciodată de acord să păstrați secretă relația pe care o aveti cu potenţialul infractor cibernetic. Acesta este un truc psihologic, care vă determină să nu comunicaţi familiei și prietenilor.

De asemenea, nu acceptaţi nicio ofertă de bani. Un escroc vă poate cere să acceptați bani de la ei în propriul cont bancar, folosind o poveste foarte convingătoare (chiar lacrimogenă) despre motivul pentru care nu își pot folosi propriul cont.

Circumstanțele pot părea autentice, insă este posibil să comiteți, fără să știți, infracțiunea de spălare a banilor. (ziare.com)

Articolul precedentReacţia mediului de business la refuzul Olandei de a accepta intrarea României în spaţiul Schengen: România a primit peste 5.800 de companii olandeze care au ales să investească aici. Voi ce faceţi?
Articolul următorAngela Merkel, probabil agent acoperit rus vreme de zeci de ani, nu regretă ”absolut deloc” politica energetică pe care a avut-o față de Rusia