De voie, dar mai ales de nevoie, zeci de mii români au plecat la muncă în străinătate în plină pandemie. Cei mai mulți s-au îndreptat spre Germania, Olanda și Austria.
Statul român a stabilit chiar un protocol special pentru transportul muncitorilor sezonieri pe calea ferată.
Plecările românilor la muncă în străinătate ar urma să fie verificate în Parlament, la cererea PSD, după înființarea unei comisii de anchetă, numită “Operațiunea Sparanghelul”.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: “Majoritatea lor nu au plecat prin agenţii de plasare a forţei de muncă. Are decizia la el dacă doreşte să plece să muncească în străinătate sau în România.”
80 de români care lucrau la o fabrică de carne, în Germania, s-au îmbolnăvit
Friedrich Ostendorff, purtator de cuvant pentru agricultura Partidul Verzilor din Bundestag: “Această fabrică e cunoscută pentru standardele înalte de igienă. Şi faptul că s-a întâmplat aici arată cât de mare e riscul presupus de forţă de muncă, dacă nu sunt întrunite condiţiile de siguranţă.”
Din păcate, unii dintre ai noştri s-au îmbolnăvit peste hotare. În Germania, sute de români care muncesc în industria de procesare a cărnii au fost testaţi pozitiv în ultima perioadă.
Statul român a încheiat un acord cu Germania, iar firmele angajatoare sunt cele care se ocupă de protecţia muncitorilor.