7 miliarde de lei au dispărut de la începutul acestui an din conturile românilor care contribuie la Pilonul 2 de pensii. Unde sunt banii, nicio instituţie a statului român pare că nu ştie. Guvernul cere măsuri din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fondurile Private de Pensii transmit, însă, că pierderea va fi recuperată în timp.
Fiecare salariat român contribuie lunar cu 25% la bugetul de pensii din veniturile sale. Un procent de 3,75 din aceşti 25% merg către pensiile private, care sunt şi ele administrate de şapte fonduri.
În total, sunt 7,7 milioane de români care contribuie la Pilonul 2. În luna iunie, s-au strâns în aceste fonduri aproximativ 88 de miliarde de lei, cu 7 miliarde de lei mai puţin faţă de începutul acestui an.
Ce s-a întâmplat de fapt?
Administratorii pensiilor private pot investi banii în titluri de stat, în acţiuni sau în alte instrumente financiare. Anul acesta au avut însă pierderi, evoluţiilor bursei şi a inflaţiei.
“Eu zic că românii îşi vor primi banii la jumătatea lunii august, sfârşitul lunii august”, a declarat Tudor Polak, deputat PNL
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat vorbeşte despre o “volatilitate” a pieţelor financiare şi susţine că situaţia e temporară.
Ministrul Muncii cere însă măsuri urgente.
“Practic, de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum. Dispar din cauza eficienţei slabe. Am discutat cu ASF şi discutăm permament pentru identificarea unor soluţii”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.
Reacţia Autorităţii de Supraveghere Financiară
Contactaţi de Antena 3, oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară spun că au trimis încă din iunie către Ministerul Muncii un proiect de act normativ prin care să fie eliminate comisioanele încasate de administratorii de pensii private direct din contribuţie şi să fie limitate investiţiile riscante.
PSD anunţă că îi cheamă pe şefii ASF să dea explicaţii în Parlament.
“La începutul sesiunii, în septembrie, vor veni din nou şi va fi şi acest subiect, referitor la fondurile de pensii, pe care îl vom discuta împreună”, a precizat Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat afirmă că banii vor fi recuperaţi, pe măsură ce noile dobânzi îşi vor face efectul, dar are şi un avertisment.
Este posibil ca, pe viitor, să ne mai confruntăm cu episoade de scădere a valorii Pilonului 2. (sursa)