Patrick Andre De Hillerin: Oare ce ne-a atras atât de mult, de magnetic, înspre Vest, în ultimii 50-60 de ani? Libertatea, democrația? Dacă e să fim cât de cât cinstiți cu noi înșine, am jinduit mai degrabă la prosperitatea Occidentului. Concepte precum libertatea și democrația ne sunt, unora dintre noi, străine și în ziua de astăzi, cum străine le erau multora în zilele revoluției din 1989. Am mai povestit acest moment și am să-l mai povestesc, pentru că mi se pare definitoriu despre nivelul culturii politice a poporului român în decembrie 1989.

În dimineața zilei de 23 decembrie 1989, la alimentara de pe strada Gura Ialomiței, din cartierul Titan, sectorul 3 al Bucureștiului, era coadă. Se dădeau pui. Încă mai mureau oameni în București și în alte orașe, se trăgea haotic, dar nu acolo. Acolo se dădeau pui. Un cetățean, prezent ani de zile la toate cozile, indiferent de ce se vindea, iese victorios din alimentară, primul servit al zilei. Ține în fiecare mână câte un pui congelat și urlă: „Libertate! Am învins!“. Asta era libertatea: cumpărase doi pui, în loc de unul singur.

Desigur, nu trebuie să generalizăm, dar haideți să vedem cum înțeleg libertatea și democrația astăzi unii dintre cei care fie erau foarte tineri în 1989, fie s-au născut după aceea.

Pentru mulți, libertate înseamnă ca tu și cei pe care-i simpatizezi sau cunoști să poată face orice, fără a fi pedepsiți dacă încalcă legea, în timp ce adversarii nu au voie să facă absolut nimic fără aprobarea lor, a celor dintâi. Democrație înseamnă ca, indiferent de rezultatul votului, la conducere să se afle doar cei care întrunesc aprecierea celor mai gălăgioși membri ai societății. Nu contează că au obținut doar 15% din voturile celor care s-au prezentat la alegeri. Este aproape un drept divin al minorității să conducă și să-și impună politicile în dauna votului majoritar. Democrație mai înseamnă ca deciziile să fie luate la presiunea străzii și a Facebook, chiar dacă în stradă sunt mai puțini oameni decât cota de reprezentativitate a unui senator sau a unui deputat. Libertate înseamnă să-i închizi pe toți în casă pentru că-ți este ție frică de ceva sau să-i obligi pe toți să se vaccineze, tot pentru a-ți alunga ție temerile. Democrație înseamnă că voința unui om este mai importantă decât votul câtorva milioane, că legea devine facultativă atunci când un semizeu local vrea să o încalce pentru a-și satisface ambițiile. Și mai sunt, dar ne oprim aici.
Să spunem, totuși, că Occidentul ne-a atras nu doar cu bunăstarea sa și nu doar cu frumos coloratele cataloage ale marilor lanțuri de magazine, devenite în România obiect de cult înainte de 1989. Să spunem că visam la democrația occidentală, la libertățile oamenilor din Vest, la libertatea de expresie și la tot ce însemna viața dincolo de Cortina de Fier. Să spunem, de dragul discuției. Problema este: unde se află toate acestea acum? Unde e democrația occidentală, unde e libertatea, unde s-a topit prosperitatea?

Uniunea Europeană este condusă de către niște oameni care nu au fost votați de nimeni. Aceștia sunt birocrații europeni și membrii Comisiei Europene. Parlamentul European, singurul votat de către cetățenii UE, nici nu contează în povestea asta. UE ia decizii fără să-și consulte cetățenii, iar acest comportament s-a răspândit la nivelul fiecărei națiuni. Cică putem corecta asta la alegeri. Dar când deciziile catastrofale sunt luate în ritm de una sau două pe lună, intervalul de patru-cinci ani dintre scrutine devine mult prea lung pentru a mai putea corecta ceva.

Acum, colac peste pupăză, se duce pe cur și prosperitatea. Pur și simplu, în urma unor astfel de decizii tembele, lipsite de viziune, Europa începe să sărăcească. Dar nu trebuie să ne îngrijorăm. Urmează să ni se prezinte noile valori europene.

În curând nu vom mai avea dreptul de a decide noi înșine ce temperatură să avem în case. Deja se întâmplă în Italia și în multe alte țări. Dar vom fi liberi să alegem între meniul pe bază de gândaci sau cel pe bază de greieri și lăcuste. Vegan sau raw-vegan. În curând nu vom mai avea dreptul de a ne alege singuri conducătorii, pentru a nu-i supăra pe birocrații de la UE și pentru a nu-i determina să ne taie fondurile, cum pățesc ungurii. Dar, hei, vom avea libertatea totală de a ne alege sexul sau genul.

Pe ici, pe colo, poate părea că pierdem lucruri și drepturi esențiale. Dar, totuși, ce câștigăm în schimb… (catavencii.ro)

Articolul precedentEditorialist Die Welt: Viktor Orban vrea o tutelă maghiară pe teritoriul României / Orbán nu poate desface Trianonul, dar el și guvernul său fac tot posibilul pentru a lega teritoriul de patria mamă și a-l încorpora în marele imperiu maghiar
Articolul următorIngenioși! Clujenii se ascund în dulap și închiriază apartamentul pentru Untold