Așa cum a scris și BihorNews.ro, cel mai mare depozit de deșeuri industriale periculoase din România se află la marginea Oradiei. În acest context, date fiind riscurile majore pentru populație, senatorul bihorean Florian Bodog i-a adresat ministrului Mediului, Tanczos Barna, o întrebare parlamentară prin care solicită informații privind costurile de ecologizare pentru aceste depozite, dar și strategia Ministerului Mediului pentru a rezolva cu celeritate această problemă gravă.
Iată ce a scris Florian Bodog:
Stimate domnule ministru,
Așa cum probabil cunoașteți, România este una dintre țările cu cele mai multe depozite de deșeuri neconforme din Uniunea Europeană. Aceste depozite se află în aproprierea unor zone dens populate și reprezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor și o sursă de poluare gravă pentru mediu. Majoritatea acestor depozite cu reziduuri toxice provin de la întreprinderi comuniste care au fost privatizate, așa cum notează mass media, în mod dezastruos de către statul român.
Nu mai puțin de 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme ar fi trebuit închise până la mijlocul anului 2009. Statul român a reușit însă să închidă până astăzi abia 29. Din cele 39 de depozite neconforme rămase, 23 sunt cu deșeuri industriale periculoase care conțin substanțe toxice dăunătoare sănătății și mediului. Ele ocupă în total o suprafață de 260 de hectare.
Din păcate, județul Bihor, județul în care am fost ales senator, deține un record trist: are nu mai puțin de nouă depozite cu deșeuri industriale periculoase! De asemenea, Bihorul se mai poate ”lăuda” și cu o altă contraperformanță: cel mai mare depozit de deșeuri industriale periculoase din România se află la marginea municipiului Oradea, pe Calea Borșului, pe platforma fostei Societăți Cemtrade SA (fosta ALOR).
Având în vedere această situație critică din județul Bihor, dar și din țară, aș dori să îmi comunicați la cât estimați că se ridică valoarea costurilor de ecologizare a depozitelor neconforme din Bihor și din țară, și care este strategia ministerului pe care îl gestionați pentru a rezolva cu celeritate această problemă gravă de mediu și de sănătate publică.