Important de știut: Nu este vorba doar de creșterea salariului minim la 3.000 de lei. TOATE salariile din acest domeniu vor crește ca urmare a scutirii sau reducerii unor taxe și impozite aplicate veniturilor salariale.

Măsura vizează trei obiective majore:

1) Oprirea exodului forței de muncă din acest sector. Efectele deja se simt în statele care foloseau forța de muncă ieftină din România.
2) Consolidarea independenței alimentare a României.
3) Protejarea angajaților din acest sector împotriva creșterii prețurilor.

De asemenea, prevederile nu se aplică doar în domeniul Agriculturii, ci și la angajații din Industria Alimentară. Precizarea e importantă pentru că are în vedere creșterea competitivității pentru procesatorii români.

Ce presupune introducerea acestui model de salarizare:
1) Salariul minim brut pentru salariații din acest sector crește la 3.000 de lei (comparativ cu salariul minim general de 2.550 lei)
2) Toate salariile din sector sunt scutite de plata impozitului pe venit de 10%
3) Toate salariile din sector sunt scutite de plata Contribuției pentru Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) de 10%
4) La toate salariile din sector se aplică o reducere cu 3,75 puncte procentuale a Contribuției pentru Asigurările Sociale (CAS – pentru pensie) [E vorba de cota care se direcționa în Pilonul II]. Astfel CAS scade de la 25% la 21,25%.
5) La toate salariile din sector se aplică o reducere a contribuției asiguratorii pentru muncă (CAM) de la 2,25% la 0,27% (Nivelul de 0,27% reprezintă partea care se virează la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale).

Facilitățile de la punctele 2-5 se aplică de fapt la salariile din sector cuprinse între 3.000 de lei și 30.000 de lei, dar în acest interval se încadrează aproape toate salariile din domeniu.

Articolul precedentGuvernul crește acciza la țigarete. Cresc puternic și accizele la țigările electronice
Articolul următorBarna îl acuză pe Cioloș că a plecat cu laptopul la care se făcea el însuși că muncește