O soluție pentru criza sanitară creată de răspândirea COVID-19 ar putea veni de la o echipă de cercetători de la Universitatea Berna, în Elveția, informează hotnews.ro. La vară, vaccinul ar fi gata de testare, poate chiar din august, după care va fi inoculat populației elvețiene începând cu luna octombrie, a declarat de Martin Bachmann, profesor universitar de imunologie în cadrul unei conferințe online cu asociația de presă a Națiunilor Unite, potrivit Rador.
Bachmann conduce în prezent un grup de experți proveniți de la diverse universități elvețiene pentru a dezvolta un așa-numit vaccin sintetizat genetic, bazat pe particule similare virusului. Aceste vaccinuri – utilizate pentru hepatita B, de exemplu – funcționează prin eliminarea proteinei pe care virusul o folosește pentru a se atașa de o celulă. “Planificăm să imunizăm primele persoane în august și, apoi, să efectuăm o mare vaccinare în octombrie”, a confirmat Bachmann.
Potrivit expertului, noul coronavirus este stabil din punct de vedere genetic și, spre deosebire de gripă, este foarte posibil să nu necesite mai mult de un vaccin pe o perioadă relativ lungă de timp. “Strategia noastră este să obținem imunizarea cel puțin a întregii populații elvețiene în următoarele șase luni și, prin urmare, să începem să producem vaccinul pentru piața globală. Acesta este un obiectiv ambițios, dar vă asigur că avem o șansă mare”, a adăugat Bachmann.