profit.ro: Inevitabilitatea impunerii de către Uniunea Europeană (UE) a unui embargo importului de țiței și produse petroliere din Rusia a condus la o explozie a prețurilor carburanților la pompă pe piața internă. Din momentul anunțului anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen, din 4 mai și până în prezent, benzina și motorina s-au scumpit cu 13 bani/l în stațiile Petrom și OMV operate de liderul pieței, OMV Petrom, și cu 10 bani/l în stațiile Lukoil, companie care va fi probabil cea mai afectată de interzicerea importului de țiței din Rusia.

Foarte probabil, în următoarele zile, prețul benzinei standard va sări de 8 lei/l, iar cel al motorinei standard, de 9 lei/l, benzina scumpindu-se în prezent în același ritm cu diesel-ul, spre deosebire de evoluția din ultimele 2 luni, în care majorările de preț la motorină au fost net superioare celor la benzină, care chiar se ieftinise marginal.

De ce este important: O treime din țițeiul procesat în rafinăriile autohtone, în special la Petrotel, deținută de gigantul rus Lukoil, este de proveniență rusă. De asemenea, o treime din motorina comercializată pe piața internă provine din Rusia.

citiți continuarea pe profit.ro.

Articolul precedentFuga de poliție, o practică printre șoferi care pune în pericol oameni nevinovați. Psiholog: „Vorbim de tulburări de personalitate”
Articolul următorAJOFM Bihor: Luna mai este luna promovării economiei sociale