HotNews.ro: Cum a ocolit România criza alimentară mondială, care e prețul pâinii la poarta fabricilor și în cât timp am putea să vedem ieftinirea acestui aliment, aflați din discuția pe care HotNews a purtat-o cu Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. Discuțiile au mai atins subiectul revitalizării Casei de Comerț Unirea și data la care am putea avea primele centre de colectare, dar și tema re-negocierii PNRR și facilitățile fiscale pregătite pentru agricultori și lucrătorii din industria alimentară.
Declarațiile pe scurt:
- La poarta fabricii, pâinea costă între 1,3-1,5 lei. De acolo, trece prin verigile de distribuție, iar prețul final e 1,8 lei- 2 lei
- La floarea soarelui, producem 3 milioane de tone, iar necesarul de consum e de 1,2 milioane. Diferența o exportăm ca ulei sau semințe
- Noi produceam, în 2016, 80% din necesarul de carne de port al populației, azi importăm circa 80% din necesarul de porc. Cauza principală este pesta porcină
- În 2021, în România s-au aruncat două milioane de tone de alimente. Într-o țară în care se aruncă atâtea alimente nu știu dacă se poate discuta despre o criză alimentară
- Casa de Comerț Unirea a fost lăsată în conservare doar pentru că acel concept fusese lansat în altă perioadă de guvernare
- Sper ca în cel mult un an să avem acele centre de colectare și procesare în marile bazine legumicole și pomicole
- În 2021, în România s-au aruncat două milioane de tone de alimente. Într-o țară în care se aruncă 2 milioane de tone de alimente nu știu dacă se poate discuta despre o criză alimentară.
- România a avut 3 milioane de hectare suprafață irigabilă. Sperăm ca în 5 ani să avem cel puțin două milioane de hectare irigabile
Citiți pe HotNews.ro interviul integral acordat de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu