Alegerile de duminică din Serbia s-au încheiat și au apărut primele rezultate parțiale.
Potrivit datelor publicate de Ipsos și CeSID, actualul președinte Aleksandar Vucic se află în frunte, cu 59,8% din voturi, iar formaţiunea sa, Partidul Progresist Sârb (SNS), conduce cu 43,6%, astfel că are toate șansele să obțină cele mai multe locuri în Parlament.
Principalul candidat al Opoziției, Zdravko Ponos, a obținut 17,1% din sufragii, relatează Deutsche Welle.
Formațiunea Uniţi pentru Victoria Serbiei are 12,9% din voturi, iar Partidul Socialist Sârb – 11,6%, conform rezultatelor parțiale.
Preşedintele sârb în exerciţiu, Aleksandar Vucic, a revendicat duminică o victorie zdrobitoare la prezidenţiale, prelungind un deceniu de stăpânire asupra ţării din Balcani unde s-a prezentat drept garantul stabilităţii în umbra războiului din Ucraina, scrie AFP.
“Am câştigat 2.245.000 de voturi în primul tur”, a afirmat Vucic în discursul său de victorie, precizând că a obţinut în jur de 60% din voturi.
“Nu a existat suspans în niciun moment. (…) Sunt fericit că un mare număr de oameni au votat şi au demonstrat natura democratică a societăţii sârbe”, a mai spus el.
Aleksandar Vucic, în vârstă de 52 de ani, a declarat că Partidul Progresist Sârb al său a obţinut aproape 44 la sută din voturi la legislative. “Suntem pe punctul de a forma un guvern noi singuri, dar împreună cu partidul minorităţii maghiare avem mai multe decât suficiente voturi pentru a forma o majoritate”, a explicat el.
Sârbii au fost chemaţi duminică la urne să îşi aleagă preşedintele, cei 250 de deputaţi, dar şi mai multe consilii locale, între care şi pe cel din Belgrad.
Rezultatele oficiale ale alegerilor ar urma să fie date publicităţii luni seară.
Serbia rămâne alături de Rusia, indiferent de rezultatul final
Campania electorală a fost umbrită de agresiunea rusă din Ucraina şi de consecinţele pe care această criză le poate avea în Serbia şi în Balcanii de Vest.
Vucic a promis “pace şi stabilitate” pentru ca ţara sa să poată continua dezvoltarea economică şi a insistat că Serbia va rămâne pe drumul către integrarea în Uniunea Europeană, principalul partener economic şi cel mai mare investitor al Serbiei.
Totodată, Vucic a spus că nu are de gând că impună sancţiuni împotriva Rusiei, prietenul său tradiţional, protector în forurile internaţionale, care nu a recunoscut independenţa proclamată de provincia Kosovo şi care îi furnizează ţiţei şi gaz natural la un preţ bun.
Un sondaj de opinie recent dezvăluia că 50% dintre cetăţeni consideră că Serbia trebuie să aibă o poziţie neutră în criza ucraineană, 25% declarau că sunt de partea Rusiei, 13% de partea UE şi 16% nu au răspuns.
Serbia a început negocierile de aderare la UE în 2015, pe vremea când Vucic era prim-ministru.
Nici Ponos şi al său partid “Uniţi pentru Victoria Serbiei” nu a oferit o politică diferită faţă de Rusia, exprimându-şi în schimb dorinţa de “a recupera instituţiile”, de a obţine separarea puterilor în stat şi de a lupta împotriva corupţiei, de care acuză coaliţia de guvernământ. (sursa)