g4media.ro: La doar șapte luni de la mazilirea lui Ludovic Orban, Florin Cîțu se confruntă cu o revoltă serioasă în partid, unde cei patru prim-vicepreședinți au început o acțiune în forță de debarcare. Ei i-au cerut joi președintelui PNL să demisioneze, invocând și sprijinul președintelui Iohannis pentru demersul lor, dar Cîțu a refuzat. Acum, tabăra puciștilor vrea să organizeze un congres extraordinar al PNL pe 10 aprilie pentru a-l înlocui pe Cîțu cu premierul Nicolae Ciucă.
Din informațiile G4Media, e pentru prima oară în istoria recentă când un președinte PNL a reușit să coalizeze împotriva sa, într-un timp atât de scurt, o masă critică de lideri centrali și locali care vor să îl schimbe rapid din funcție.
De ce vor unii liberali să-l schimbe pe Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă. Principalul reproș la adresa lui Cîțu e presupusa subminare a guvernării și a executivului, prin critici constante la adresa PSD, a miniștrilor și chiar a premierului. Al doilea reproș e legat de ratingul politic extrem de slab al lui Cîțu (5% încredere), care l-ar fi transformat într-o frână pentru partid. Al treilea motiv pentru mișcare e promovarea premierului Ciucă într-o poziție de putere și la partid, pentru a-i crește vizibilitatea și a-l propulsa, eventual, într-o poziție favorabilă pentru candidatura la alegerile prezidențiale.
Pe de altă parte, Florin Cîțu a criticat măsurile economice și sociale promovate de guvernul Ciucă la presiunea PSD, denunțându-le drept populiste și ineficiente. El a denunțat și derapajul de la țintele de investiții asumate prin programul de guvernare, dar și încercările de modificare a PNRR.
Care sunt taberele. Tabăra puciștilor e condusă de cei patru prim-vicepreședinți: Lucian Boden, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. Ei susțin că au o scrisoare semnată de 42 de președinți de organizații județene care cer demisia lui Florin Cîțu. Echipa lui Florin Cîțu contestă însă puternic faptul că numărul de 42 de organizații ar fi de acord cu schimbarea președintelui partidului.
De partea sa, Florin Cîțu îi are pe Dan Vîlceanu, care ocupă poziția-cheie de secretar general al partidului, pe Alina Gorghiu (șefa PNL Argeș), Alin Nica (PNL Timiș) și Monica Anisie (Sector 2).
O parte dintre liderii puternici din județe sunt însă indeciși și nu au intrat în jocul schimbării lui Florin Cîțu, potrivit informațiilor G4Media.
De ce a fost declanșat acum atacul. Nemulțumirile unor lideri PNL față de Florin Cîțu a crescut constant de la începutul anului pe motiv că acesta a criticat coaliția și guvernul. Liderii puciști susțin că, prin acest comportament, Cîțu prejudiciază PNL, la doar șapte luni după cei ei înșiși l-au instalat cu forța aproape pe acesta la șefia partidului.
Calendarul tentativei de debarcare a lui Cîțu a ținut cont de perioada de relativă acalmie de pe frontul din Ucraina, dar și de sărbătorile din următoarele duminici. Astfel, românii urmează să celebrele Paștele Catolic (17 aprilie), apoi Paștele Ortodox (24 aprilie), urmate de duminica liberă de 1 Mai. Dacă ar fi întârziat atacul la Cîțu, riscul pentru liberali era să aibă de așteptat până la finalul lunii mai.
Pe de altă parte, liberalii nu au putut declanșa mai repede operațiunea anti-Cîțu pentru că acesta a fost plecat din țară timp de o săptămână, dar și pentru că o astfel de mișcare în plin război în Ucraina ar fi arătat o lipsă totală de responsabilitate.
De ce nici o tabără nu iese public. Pentru liderii puciului din PNL, situația este extrem de stânjenitoare. Tocmai actualii prim-vicepreședinți, plus o parte dintre semnatarii scrisorii, sunt cei care l-au susținut puternic pe Florin Cîțu anul trecut în lupta contra lui Ludovic Orban. Un scandal public în care aceștia l-ar acuza acum pe Cîțu de leadership slab ar avea un efect de bumerang pentru acești lideri care l-au impus pe Cîțu președinte al PNL. La rândul său, Florin Cîțu nu are deocamdată la ce să răspundă public, pentru că atacurile și întâlnirile politice au loc în spatele scenei.
Care sunt pașii. Potrivit statutului PNL, Pentru schimbarea președintelui PNL e nevoie de un congres extraordinar. Organizarea unui congres extraordinar poate fi decisă doar de Consiliul Național, la cererea președintelui partidului (exclus în acest caz), la cererea majorității membrilor Biroului Politic Național (BPN) sau a majorității președinților de Birouri Permanente Județene.
Puciștii din PNL încearcă vineri să declanșeze această suită de evenimente prin convocarea inițială a Biroului Executiv (BEx), care să ceară apoi ședință a Consiliului Național pentru duminică, 3 aprilie.
Ca să fie convocat Biroul Executiv vineri, la ora 14.00, așa cum au stabilit joi liderii anti-Cîțu într-o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, e nevoie fie de propunerea președintelui Cîțu (exclus), fie de propunerea a jumătate plus unul din numărul membrilor BEx. Așadar, vineri este primul test al grupării anti-Cîțu: dacă reușește să convoace statutar Biroul Executiv.
Între timp, pentru a accelera evenimentele, mai multe organizații județene PNL au decis încă de joi seară sau vineri dimineață pentru organizarea unui congres extraordinar.
Odată ce Biroul Executiv este convocat vineri, acesta poate cere convocarea unei ședințe a Consiliului Național – organismul care poate convoca ulterior Congresul extraordinar. Consiliul Național va fi al doilea test al solidității grupării anti-Cîțu. Consiliul Național este format din membrii Biroului Politic Național (membrii BEx plus președinţii organizaţiilor de nivel judeţean), miniștrii PNL, parlamentarii și europarlamentarii PNL, președinţii de Consilii Judeţene, primarii de municipii și președinţii organizaţiilor interne ale PNL de nivel judeţean.
Dacă gruparea puciștilor anti-Cîțu reușește și organizarea Biroului Executiv de vineri 1 aprilie, și organizarea Consiliului Național de duminică 3 aprilie, ultimul pas pentru schimbarea președintelui PNL va fi congresul pe care îl vor organizat pe 10 aprilie. (sursa)