În noiembrie, Volodimir Zelenski trăgea un semnal de alarmă care să fie auzit în toată lumea. “Astăzi există o amenințare că mâine va fi război. Suntem pe deplin pregătiți pentru o escaladare”, spunea atunci președintele ucrainean.
Dar, în ultima vreme, Zelenski și-a asumat misiunea de a transmite o stare de calm și de a le spune omologilor săi – mai ales președintelui Joe Biden – că impasul cu Rusia nu este atât de grav, scrie Politico.com.
“Sunt președintele Ucrainei și sunt aici și cred că aici cunosc mai bine detaliile”, a declarat el reporterilor de la Kiev vineri, adăugând că amenințarea a fost “constantă” de când Rusia a luat cu forța peninsula Crimeea în 2014.
De ce e supărat Zelenski pe americani
Schimbarea de poziție a lui Zelenski, potrivit mai multor persoane apropiate lui și echipei sale, se datorează în parte unei supărări tot mai mari față de administrația Biden.
Oficiali din Ucraina, precum și unii din Europa, spun că faptul că SUA permite diplomaților să părăsească Ucraina este prematur și sperie în mod inutil localnicii, precum și piețele financiare, ceea ce duce la creșterea costurilor de împrumut ale Kievului. Luni, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei un pachet de ajutor de 1,3 miliarde de dolari.
Mai mult, o sursă a declarat că Zelenski se teme că SUA amplifică în mod intenționat amenințarea din partea președintelui rus Vladimir Putin, astfel încât să aibă spațiul politic necesar pentru a ajunge la o înțelegere cu Kremlinul, cum ar fi acordarea unui control mai mare asupra Donbasului de către Moscova. Administrația Biden neagă de mult timp că așa ceva ar fi pe masă.
“Nu pot fi ca alți politicieni care sunt recunoscători Statelor Unite doar pentru că sunt Statele Unite”, a declarat vineri Zelenski.
Cum se pierde ”iminent” la traducere
Dar cea mai mare nemulțumire a președintelui ucrainean se referă la ceva care, literalmente, pare că s-a pierdut la traducere. Potrivit mai multor persoane din SUA și Ucraina care cunosc convorbirea lor de joi, Biden a spus că Rusia “ar putea ataca” în orice moment, argumentând cu poziționarea celor 120.000 de soldați ruși de la graniță.
Declarația este în același ton cu cea a secretarului de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a declarat săptămâna aceasta că o invazie “rămâne iminentă”.
Nu există o traducere directă în ucraineană pentru “iminent” – cuvântul este Неминуче, care corespunde cel mai bine cu “indiferent de ce se întâmplă” sau “inevitabil”, care sunt sinonime apropiate.
Dar nu este chiar același lucru și Politico subliniază că nu există un singur cuvânt ucrainean care să transmită sensul cuvântului ”iminent” din engleză, lucru verificat inclusiv cu vorbitori nativi de ucraineană.
De aceea, atunci când echipa lui Biden vrea să spună “în curând”, Zelenski îi aude pe oficialii americani spunând efectiv “va avea loc o invazie indiferent de ceea ce facem”.
Cum îl văd americanii pe Zelenski: exasperant, contraproductiv
Pentru Zelenski, deci, este important să proiecteze încrederea că Ucraina, SUA și Europa îl pot descuraja pe Putin să lanseze o nouă incursiune.
“Având în vedere că ne aflăm încă în faza diplomatică, Ucraina încearcă să împiedice ca situația să escaladeze în faza militară, atât în ce privește Rusia, cât și NATO”, a declarat pentru NatSec Daily Eugene Chausovsky, cercetător la New Lines Institute din Washington.
Este “util din punct de vedere politic pentru Zelenski să spună că nu există o amenințare reală de invazie, dar acest lucru devine periculos acum, când amenințarea este mai acută”, a adăugat acesta.
Dar giumbușlucurile fostului comediant Zelenski au început să enerveze administrația Biden.
“Potrivit a trei surse din administrație și de la Capitol Hill cu care am vorbit în ultimele două luni, președintele ucrainean este ba enervant, ba exasperant, ba de-a dreptul contraproductiv”, a relatat Julia Ioffe de la Puck în această săptămână.
Aceleași sentimente față de acțiunile președintelui ucrainean au fost dezvăluite și de persoane-cheie din SUA în discuții cu NatSec Daily, cu precizarea că discuția Biden-Zelensk de joi seară nu a fost de mare ajutor.
Acțiunile lui Zelenski au generat, de asemenea, întrebări – nu multe, dar totuși există – cu privire la motivul pentru care SUA trimite armament și bani în Ucraina dacă Kievul nu este prea îngrijorat de o invazie masivă.
NBC l-a întrebat direct pe secretarul de stat american Antony Blinken ceva de acest gen: “De ce se pare că America este mai preocupată de securitatea Europei decât Europa?”. “Nu cred că este cazul”, a răspuns Blinken. (sursa)