România are una dintre „cele mai scăzute” rate de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, s-a lăudat preşedintele Klaus Iohannis, la Glasgow, în fața liderilor lumii. El a participat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), fiind remarcat nu neaparat pentru discursul său, triumfalist, dar mai ales pentru geaca sa – scrie printreranduri.net.
„Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară şi că trebuie să dăm dovadă de ambiţie în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi”, a spus şeful statului, în cadrul conferinţei.
Ce nu a spus Iohannis este că această scădere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră nu se datorează măsurilor curajoase ale Guvernelor României. Cauza acestei scăderi este un efect secundar al politicilor guvernamentale din ultimii 30 de ani. Cauza principală este dez-industrializarea masivă din perioada „democratică”. Emisiile au scăzut pentru că s-a prăbușit economia! „Autoritățile” din România nu au avut niciun plan „verde”. Singurul plan a fost să vândă tot ce era bun de vândut!
Când nu ai industrie, e normal să dispară și marii poluatori. În loc de fabrici și uzine avem mall-uri, supermarketuri și cartiere pe stil occidental.
România a ajuns, astăzi, o cvasi-colonie europeană ”integrată”, unde principala ramură economică este comerțul cu ridicata. Piața noastră este dominată de marile lanțuri de magazine din Germania, Franța sau Belgia. Cu alte cuvinte, consumăm ceea ce produc alții. Noi suntem căutați doar pentru resursele naturale, forța de muncă ieftină și piața de desfacere (de la legume, fructe, produse de uz casnic și mobilier până la automobile, rachete, armament, etc.).
Mă întreb oare ce are în vedere Iohannis când spune că „suntem angajaţi să facem şi mai mult„. S-a referit la modificările climatice sau la continuarea destructurării economiei națonale? A mai rămas ceva neprivatizat, vreo companie de stat care „poluează” și care trebuie vândută la străini sau tăiată la fier vechi? Spre deosebire de statele occidentale puternic industrializate și puternic poluante, în România nu avem probleme așa de mari nici cu industria și nici cu poluarea. Neavând industrie, nu avem nici poluare. Așa că, nu cred că trebuie să ne înscriem cu atâta elan în „întrecerea socialistă” de reducere a poluării. Din contră, având în vedere că avem (încă) un guvern PNL, ar trebui să adoptăm sloganul liberalilor și să reușim prin noi înșine, inclusiv prin re-industrializare!
Cât privește mediul încojurător, așa cum notează activiștii, România nu are o strategie națională actualizată privind schimbările climatice, iar planul de acțiune care însoțește această strategie a expirat anul trecut și nu a fost pus nimic în loc. De asemenea, România nu are încă o strategie pe termen lung pentru reducerea gazelor cu efect de seră, așa cum a promis că va face până la finalul lui 2020. Nu vom avea nici până la finele lui 2021 și probabil nici anul viitor. Pentru că ”autoritățile” noastre sunt prinse în ”lupta” împotriva coronavirusului, deci nu au timp și pentru astfel de fleacuri, decât atunci când trebuie să se laude pe la conferințe internaționale. „Suntem în aer, domnule președinte! Și greul de abia începe în cursa de reducere a emisiilor„, s-au revoltat cei de la Green Pace România.
Desigur, provocările climatice trebuie luate în serios și fiecare guvern trebuie să vină cu măsuri concrete, însă cred că președintele Iohannis s-a luat prea în serios și a căzut în partea cealaltă. Adică în ridicol. Încălzirea globală este o realitate. Efortul statelor în ”lupta” lor cu această problemă, inclusiv a României, este însă exact așa cum s-a prezentat Iohannis la Glasgow. Ridicol!
Și ipocrit! Așa cum notează presa internațională, cel puțin 52 de avioane private au aterizat la Glasgow pentru a-i transporta pe liderii lumii la Conferința dedicată schimbărilor climatice (COP26). Inclusiv pe ciobănașul nostru mioritic cu origini săsești. Cele mai prudente prognoze sugerează că flota de avioane private care au sosit pentru COP26 au generat 13.000 de tone de emisii de CO2, echivalentul cantității produse de peste 1.600 de britanici într-un an.
sursa – printreranduri.net