Curtea Constituţională a decis marţi, 29 iunie, în unanimitate, că demiterea Avocatului Poporului este neconstituţională.
Judecătoarea Simina Tănăsescu, deşi a votat alături de majoritate pentru admiterea sesizării, a formulat o opinie concurentă, dorind o altă motivare a soluţiei.
Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului de către majoritatea parlamentară PNL-USRPLUS-UDMR a fost pe agenda plenului Curţii Constituţionale a României (CCR), care a analizat şi dezbătut sesizarea PSD formulată cu privire la neconstituţionalitatea hotărârii de revocare aprobată de Parlament în 16 iunie.
În sesizarea de neconstituţionalitate adresată CCR, parlamentarii social-democraţi arată că Hotărârea Parlamentului nr.36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională deoarece ar încălca prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
Partidul Social Democrat a depus pe 17 iunie o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Termenul în care judecătorii CCR vor dezbate sesizarea este pe 29 iunie.
Miercuri, 16 iunie, Reneate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului după votul în plen a sesizării formulate de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR. Ca umare, PSD a depus la CCR o sesizare în care contestă constituționalitatea deciziei.
Potrivit sesizării, propunerea de revocare din funcție a fost realizată în urma spunerii la vot în cadrul Comisiilor Juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamentului și Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel Comisiille Juridice ale celor două camere, reunite, au propus revocarea Avocatului Poporului fără a avea această competență. (sursa)