În ultima vreme, urmașul lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea a ieșit să ne informeze despre bugetul de investiții al municipiului Oradea în valoare de 1 miliard de lei. Obiective multe și mari care vor transforma Oradea și vor creste nivelul de confort și de trai al orădenilor.
Ținând cont de acest lucru am hotărât să trec în revistă o parte din vechile investiții realizate sub mandatul celui care acum este președintele Consiliului Județean și conduce Primăria Oradea prin interpus.
Astăzi voi vorbi despre Piața Unirii, pe care epigonii locali în graba de a intra în grațiile peneliștilor s-au grăbit să o compare cu vestitele piețe din capitalele europene. Nu are rost să reiau toate ”laudatio” care s-au scris pe aceasta temă, penibile, ridicole – sunt epitete ușoare în a le caracteriza.
Nu cred că există orădean sau bihorean cu acces la internet care în ultimii patru ani să nu fi fost asaltat cu fotografii artistice de o calitate deosebită care ne prezentau ”bijuteria” numită Piața Unirii. Într-adevăr, fotografiile artistice-prezintă o ”viziune” extrem de frumoasă care în schimb nu coincide cu realitatea, deloc, sub nicio formă.
La nici un an de la inaugurare, în 2017, deja începuse să crape pavajul alb pus în piață. Când s-a ridicat problema slabei calități a materialelor și a alegerii unor materiale nepotrivite pentru clima și traficul din piață s-au primit răspunsuri de genul – de vină sunt mașinile de aprovizionare, evenimentele de mare anvergură care se desfășoară în Piața Unirii – gen concerte, târgul de Crăciun etc. și, desigur, favorita scuză ”lucrarea este în garanție ”. Iar cei care atrăgeau atenția asupra problemelor existente erau catalogați drept inamici ai dezvoltării, incapabili să înțeleagă viziunea celui care conduce Oradea.
Ei bine, suntem în aprilie 2021, după un an de pandemie, perioadă în care barurile au fost închise, nu au avut loc concerte sau evenimente de mare amploare în piață. Să vedem cum se prezintă acum pavajul.
Rigolele de scurgere există de formă se pare. Aici nu s-a mai prezentat eternul vice-Mircea Mălan să arunce o găleată cu apă ca să verifice scurgerea apei, cum făcea în pasajul Vulturul Negru.
Imaginile vorbesc de la sine, o simplă plimbare prin Piața Unirii ne arată dimensiunea dezastrului, o lucrare pentru care s-au plătit milioane de euro, inaugurată de nici cinci ani arată deplorabil.
Indiferent cât ne doare trebuie să recunoaștem adevărul: avem de-a face cu o lucrare de o calitate îndoielnică în cel mai bun caz, pentru care orădenii vor plăti în anii ce urmează reparații peste reparații.
La fel ca și în cazul multor alte lucrări de investiții efectuate în Oradea, singurul lucru profesionist la ele a fost publicitatea pozitivă cumpărată pe bani mulți.