Războiul nervilor dintre putere şi opoziţie, pe tema fondurilor europene, se apropie de final. Potrivit unor surse politice, atât Guvernul, cât şi PSD vor obţine ceea ce au cerut, după ce executivul a făcut un pas înapoi pe tema PNRR.
În ultimele două luni, între PSD şi Guvern s-a desfăşurat un adevărat război al declaraţiilor şi provocărilor de la distanţă. Social-democraţii solicită ca Guvernul să vină în Parlament cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a prezenta public şi detaliat unde se vor duce cele 30 de miliarde de euro bani europeni. În faţa refuzului Guvernului, PSD a ameninţat că nu va vota ratificarea tratatului care prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană de la 1,2% la 1,4% din PIB.
Premierul Cîţu a acuzat PSD de şantaj şi a mizat pe presiunea partenerilor europeni asupra PSD, în contextul unei blocări a ratificării. Pentru ratificarea majorării contribuţiei la UE este nevoie de o majoritate parlamentară calificată, de două treimi din numărul total al parlamentarilor.
“Astfel de șantaj nu funcționează cu mine. Social-democrații trebuie să le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franța care așteaptă foarte mult acest program, așteaptă mâine, de ce nu vor să ratifice acest proiect. Dacă România nu ratifică, Uniunea Europeană nu se poate împrumuta și atunci PSD trebuie să explice Uniunii Europene de ce nu vrea să ratifice acest proiect. Nicio țară nu a votat în Parlament PNRR, este un atribut al Guvernului”, a afirmat Cîţu.
Doar că partenerii europeni privesc în primul rând spre guvernele statelor membre, iar încăpăţânarea Guvernului Cîţu de a refuza colaborarea cu Parlamentul pe PNRR risca să fie decontată în principal de partidele de guvernare. Astfel, potrivit unor politice, puterea şi opoziţia ar urma să ajungă la un compromis. PNRR va fi prezentat şi dezbătut în Parlament, iar PSD va vota ratificarea contribuţiei la bugetul UE.
Potrivit surselor politice, Parlamentul nu ar urma să voteze PNRR, ci doar să dezbată programul. Astfel, social-democraţii vor putea arăta că au obţinut o victorie, că au forţat transparentizarea cheltuirii banilor europeni, iar Guvernul va scăpa de blocaj şi de presiunea europeană. (sursa)