Zilele trecute o informație făcea turul țării: o comună din Iași intră în faliment, primarul declarând că vor fi scoase la licitație toate bunurile primăriei. HotNews a consultat starea financiară a localităților din România, iar situația celor mai multe este dezastruoasă.
Cea mai săracă localitate din țară este în Mehedinți, fiind vorba de o așezare de circa 500 de locuitori: Godeanu. Veniturile lunare proprii ale celor 4 sate care o formează nu le depășesc pe cele ale unei familii de pensionari speciali: puțin sub 10.000 de euro lunar. În schimb, cheltuielile sunt de aproape peste 6 ori mai mari: circa 65.000 de euro lunar (sau 775.000 de euro anual). Din acesti bani, peste 80.000 de euro sunt plăți privind asistența socială acordată de primărie. Aparatul Primăriei Godeanu e format din primar și 9 consilieri locali.
96% din primăriile din România au cheltuielile totale mai mari decât veniturile. Sau mai exact, 3059 din cele 3185 de localități sunt pe minus cu banii, depinzând de ceea ce primesc de la Buget.
Veniturile totale sunt formate din veniturile proprii la care se adaugă: Sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, Sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, Sume defalcate din TVA pentru drumuri, Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, Sume defalcate din TVA pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a bazelor sportive din spaţiul rural, Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat, Subvenţii, Sume primite de la UE/alti donatori in contul platilor efectuate si prefinantari, Sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţării aferente cadrului financiar 2014-2020, Alte venituri.
Cele mai mari excedente le au: Municipiul Târgoviște, Sectorul 1 al Capitalei, Ghiroda, Dumbrăvița și Giroc (ultimele 3 din Timiș), Găești și Titu (ambele din Dâmbovița) și Giarmata (Timiș).
În aceste condiții, reluarea unei dezbateri serioase cu privire la comasarea localităților mici devine esențială
O discuție privind o reorganizare administrativă ar trebui pusă cu toată seriozitatea pe tapet, mai ales că aproape 40 de orașe și tot atâtea municipii nu mai îndeplinesc din punct de vedere formal condițiile pentru a mai fi astfel denumite.
Intenții anterioare au existat. Băsescu a vorbit despre ea din 2011. Victor Ponta a reluat ideea în 2012, dar nu s-a făcut nimic.
Reforma administrației publice locale în special prin comasarea UAT-urilor e esențială, urmărindu-se principiul viabilității economice și fiscale a acestora astfel încât să fie redus recursul acestora la resursele bugetului de stat. (sursa)