ZF.ro: România, a şasea cea mai mare ţară europeană ca populaţie şi a opta ca suprafaţă, rar se află la media Uniunii Europene în clasamentele importante ♦ De cele mai multe ori la coada clasamentului, la unii indicatori din agricultură, cum ar fi producţia de floarea-soarelui, grâu sau ovine, dar la viteza de descărcare a internetului rămâne pe primele locuri.
Acum 73 de ani, pe 9 mai, ministrul francez de externe Robert Schuman, german la origini, rostea la Paris ceea ce avea să devină Declaraţia Schuman, considerată piatra de temelie a Uniunii Europene. În fapt, Declaraţia Schuman a fost o propunere de tratat pentru cooperarea economică între ţările europene. Treptat, ceea ce este astăzi Uniunea Europeană s-a extins, cea mai mare expansiune fiind după căderea comunismului în Europa. România a intrat în UE în 2007, fiind şi printre ultimele ţări care au aderat.
Accesul la piaţa comună europeană a venit cu multe bune, începând cu investiţiile străine şi dezvoltarea businessului românesc, dar şi cu migrarea românilor în ţările cu salarii mai mari şi servicii sociale mai bune. Aşa au ajuns cel puţin 4 mil. de români să locuiască în Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie.
România este, pe de altă parte, o ţară net beneficiară de fonduri europene. 84 de mld. de euro au intrat în România de la Uniunea Europeană până la finalul lui martie 2023 sub diferite forme. În aceeaşi vreme, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu doar 27 de mld. de euro, ceea ce a făcut ca intrările nete de capital european în România să fie de 54 mld. de euro.
Ca în fiecare an de ziua Uniunii Europene, Ziarul Financiar vă prezintă o serie de indicatori sociali şi economici care arată unde se află România în Uniunea Europeană. (Răzvan Botea)
Produsul Intern Brut (PIB)/locuitor (2021)
Locul României în UE – 26/27
Cu un nivel al PIB per capita de 12.000 de euro în 2021, România se află pe locul 26 în UE, în faţa Bulgariei, dar la mică distanţă. Media celor 28 de state indică un nivel al PIB per capita de 38.000 de euro, pe primele locuri fiind Luxemburg (cu un PIB per capita de 130.000 de euro) şi Irlanda (100.000 de euro per capita), potrivit datelor Băncii Mondiale. Dacă se ia în consderare acest indicator raportat la paritatea puterii de cumpărare, adică se armonizează cu preţurile, România urcă mai multe locuri în clasament.
Nivelul inflaţiei (2023)
Locul României în UE – 8/27
Inflaţia de 12,2% în martie 2023, pe indicele armonizat al Uniunii Europene, plasează România pe locul 8 din 27 în topul ţărilor unde preţurile urcă cel mai repede. Ungaria înregistrează cea mai mare inflaţie (26%) şi Letonia (17%). În Luxemburg preţurile urcă cu o rată anuală de sub 3%, iar în Spania cu doar 3,1%.
Nivelul datoriei publice, 48% din PIB (2023)
Locul României în UE – 18/27
Nivelul datoriei publice a României de 48% din PIB plasează ţara pe locul 18 în topul Uniunii Europene, sub media europeană de 83%. Cele mai îndatorate state din UE sunt Grecia (180% din PIB) şi Italia (150% din PIB).
Salariului minim pe economie
Locul României în UE – 19/21
Cu un salariu minim de 600 euro brut pe lună, România se află pe locul 20 în topul statelor UE. Este printre ultimele locuri, deoarece doar 21 de ţări din Uniunea Europeană au un salariu minim setat prin lege. Ultimul loc din acest punct de vedere este ocupat de Bulgaria (312 euro brut lunar) şi Letonia (430 euro brut lunar). Salariul minim în România acum 10 ani era de 150 de euro brut.
Populaţia
Locul României în UE – 6/27
România este a şasea cea mai mare ţară ca populaţie oficială din Uniunea Europeană. Cu 19 mil. de locuitori, ţara are populaţia mai mare decât Olanda, Belgia, Cehia sau Grecia şi mai mică decât a Poloniei, Spaniei, Italiei, Franţei sau Germaniei. Cu toate acestea, peste 4 mil. de români sunt plecaţi în afara ţării, fie permanent, fie temporar.
Rata şomajului (2023)
Locul României în UE – 13/27
Rata şomajului de 5,4% din România, conform metodologiei Europene, plasează ţara pe locul 13 în clasamentul european. Media europeană este de 6% şi cel mai mare şomaj este în Spania (13%) şi cel mai mic în Cehia (2,6%).
Cheltuielile publice cu sănătatea
Locul României în UE – 24/27
România alocă sub 6% din PIB pentru sănătate, astfel că ajunge pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. Guvernul a cheltuit în 2021, cele mai recente date agregate de Eurostat, 5,5% din PIB cu sănătatea, faţă de o medie europeană de 8,1%. Austria cheltuie peste 10% cu sănătatea, iar la polul opus se află Irlanda cu 5,3% din PIB.
Ponderea cheltuielilor cu educaţia
Locul României în UE – 26/27
3,2% din PIB a fost finanţarea sistemului de educaţie din România în 2021. România se află pe penultimul loc în UE din punctul de vedere al finanţării învăţământului, înaintea Irlandei, care a cheltuit 3% din PIB cu educaţia în perioada amintită. Media UE în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei este de 4,8% din PIB (în 2021).
Viteza internetului
Locul României în UE – 1
Cu o viteză de 170 MB/s a descărcării datelor de pe internet printr-o conexiune fixă, România se află pe primul loc la nivelul UE şi pe locul 3 la nivel global. Alte clasamente plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Danemarca.
Speranţa de viaţă la naştere
Locul României în UE – 26
Speranţa de viaţă la naştere, de 73,2 ani în România în 2021, plasează ţara pe locul 26 în UE în funcţie de acest indicator. România se află astfel în faţa Bulgariei, unde speranţa de viaţă la naştere este de 72,1 ani. Media UE la acest indicator este de 80,1 de ani.
Volumul producţiei de automobile
Locul României în UE – 8
Cu aproape 500.0000 de autovehicule produse în 2021 în România la Ford şi la Dacia, ţara se află pe locul 8 în UE la acest indicator în 2021 (cele mai recente date agregate). Cel mai mare producător auto european este Germania, care a produs 3,2 milioane de maşini în 2021. În 2022, producţia de automobile din România a depăşit 500.000 de bucăţi.
Producţia de floarea-soarelui
Locul României în UE – 1/27
România se află pe locul 1 în UE în 2022 la producţia de floarea-soarelui, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată.
Producţia de porumb
Locul României în UE – 1
România asigură circa 28% din producţia totală de porumb din Uniunea Europeană şi este pe primul loc din acest punct de vedere.
Producţia de grâu
Locul României în UE – 4
La grâu România s-a situat pe locul patru în Uniunea Europeană, după Franţa, Germania şi Polonia. România a avut o recoltă de grâu de 9,2 mil. de tone în 2022.
Numărul total de ovine
Locul României în UE – 2
România se află pe locul al doilea în UE la numărul de oi, cu aproximativ 10 mil. de oi în toată ţara. Spre comparaţie, în restul Uniunii Europene mai sunt numai 50 de mil. de oi în total.
Reţeaua de autostrăzi
Locul României în UE – 20
Cu mai puţin de 1.000 de kilometri de autostradă în România se află pe locul 20 în UE în ceea ce priveşte lungimea reţelei de autostrăzi, în faţa unor state precum Bulgaria, Slovacia sau Lituania, care sunt ţări mult mai mici. În Spania sunt peste 17.000 de km de autostrăzi şi în Germania sunt 13.000 de km.
Reţeaua de cale ferată (2021)
Locul României în UE – 7
Cu aproximativ 10.800 de kilometri de cale ferată în uz, România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte acest indicator, în urma unor ţări precum Germania, Franţa sau Polonia, însă în faţa Olandei sau Cehiei. (Răzvan Botea)