DIICOT Suceava destructurează, luni dimineață, un grup infracțional organizat acuzat de mai multe infracțiuni, transmite instituția într-un comunicat. 83 percheziții au loc la prima oră, la persoane suspecte de trafic de migranți, droguri, contrabandă de țigări și corupție.

Perchezițiile au loc în județele Suceava, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Gorj.

  • ”De asemenea, în prezenta cauză se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, faptă comisa în contextul declanșării și desfășurării conflictului armat din Ucraina. În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii proprii, unii dintre aceștia au încercat să treacă în mod fraudulos frontiera de stat cu România”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul DIICOT 

La data de 14.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, pun în aplicare un număr de 83 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din judeţele Suceava, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Gorj, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de țigarete peste limita legală, trafic de migranți, infracţiuni de corupţie, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
În cauză s-a reținut că, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulți cetățenii români au constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop traficarea de țigarete de proveniență extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, activităţi care s-au derulat cu precădere pe raza județelor Bihor, Suceava, Maramureș și Mehedinți.
Totodată, cu ocazia activităților de cercetare și documentare a activităților infracționale, au fost constatate și alte infracțiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept și infracțiunile de dare și luare de mită.
De asemenea, în prezenta cauză se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, faptă comisa în contextul declanșării și desfășurării conflictului armat din Ucraina. În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii proprii, unii dintre aceștia au încercat să treacă în mod fraudulos frontiera de stat cu România.
Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Covasna, S.C.C.O. Mehedinți, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Oradea-SICE, I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., I.P.J. Satu Mare – S.I.C.E.
Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
La acțiune participă și forțe din cadrul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (sursa)

Articolul precedentMigranţii de pe nava Ocean Viking, refuzați de Italia, vor fi găzduiţi de nouă ţări europene, inclusiv România
Articolul următorSURSE. Trei persoane care s-au ales cu arsuri grave în timp ce se aflau lângă un cazan de țuică, în Bistrița-Năsăud, transferate la Oradea