Comisia Electorală Națională nu a așteptat prea mult, miercuri seară și la ora 19.00, a pus pe ordinea de zi moțiunea candidatului susținut de Fidesz și LMP pentru funcția de primar. La finalul ședinței, aceasta a dispus renumărarea voturilor nevalabile la alegerile pentru primar, relatează Nepszava.hu.

Așa cum a promis, Dávid Vitézy a contestat în termenul limită rezultatele alegerilor pentru primar, devenite oficiale luni seara, potrivit cărora Gergely Karácsony (DK-MSZP-P) a câștigat, dar numai cu 324 de voturi.

În decizia sa de miercuri seară, luată cu 12 voturi la 4, CNE a dispus deschiderea tuturor secțiilor de votare din capitală și renumărarea voturilor nule din scrutinul de duminică.

În decizia sa, comisia a declarat că dovezile au dat motive să se creadă că a existat un număr mare de voturi nule care ar trebui să fie considerate valide în conformitate cu Legea privind procedura electorală. În opinia CNE, renumărarea este justificată pentru a stabili rezultatul alegerilor într-un mod satisfăcător.

Vitézy își bazează obiecția în principal pe numărul excesiv de 2,4592 de buletine de vot nule la mia de buletine de vot nule. El a oferit miercuri mai multe detalii în acest sens. Potrivit acestuia, în 202 secții de votare din cel puțin 20 de districte, un număr mare de buletine de vot valabile au fost declarate nevalabile în mod sistematic și eronat, pe care numele unui alt candidat real a fost marcat de alegători alături de cel al candidatului deja retras, Alexandra Szentkirályi. Este posibil ca mii de astfel de voturi să fi fost declarate nevalabile în mod eronat, iar Vitézy a scris miercuri Comisiei Electorale de la Budapesta pentru a solicita renumărarea voturilor în apelul său. Decizia va fi luată de Comisia Electorală Națională. El le-a cerut delegaților partidului din comisie să îi susțină lupta.

La conferința sa de presă de miercuri, Dávid Vitézy a arătat pe mai multe hărți că circumscripțiile electorale în care au fost exprimate cele mai multe voturi nule sunt bine delimitate geografic și, așa cum a declarat marți pentru Népszava, acestea se află în principal în districtele IV. și VII.

În aceste circumscripții, potrivit acestuia, numele lui Szentkirályi a fost desenat cu o linie subțire ca un fir de ață, ceea ce ar fi putut înșela mulți alegători. Ei au găsit o corelație matematică demonstrabilă între modul în care a fost trasat buletinul de vot și numărul de voturi nule, afirmă Dávid Vitézy și echipa sa. În timp ce procentul mediu de voturi nule de pe buletinele de vot ale candidaților la primărie din capitală a fost de 3 %, acesta a fost de 6,08 % în Erzsébetváros și de 5,02 % în Újpest. La apelul lui Vitézy au ajuns mii de sesizări, care confirmă, de asemenea, că multe voturi valabile au fost numărate ca fiind nule în secțiile de votare.

Sursa: Nepszava

Articolul precedentUn cântăreț de manele a urcat pe scenă la concertul Coldplay din Capitală / Publicul l-a huduit
Articolul următorFlorian Bodog: O nouă investiție a Guvernului PSD la Oradea!