În România, gradul de proprietate a locuințelor este marcant de ridicat, 85% dintre respondenți deținând cel puțin o proprietate, ceea ce este mult peste media europeană. În plus, 30% dintre proprietarii români dețin o a doua proprietate, evidențiind în continuare cultura puternică a proprietății în țară, se arată în Raportul „European Housing Trend Report 2024”, publicat de Re/Max.

În ciuda satisfacției peste medie a mulțumirii față de starea lor locativă, aproape două treimi dintre români (64%) spun că facturile le-au crescut în ultimul an. Costurile cu energia, în special, par să fie fi o preocupare semnificativă, doar 35% dintre respondenți simțindu-se confortabil cu aceste cheltuieli.
Această tensiune financiară este reflectată în prioritățile cumpărătorilor români de locuințe, 47% acordând o mare importanță consumului redus de energie atunci când achiziționează o proprietate nouă.

Preferința pentru proprietățile de construcție nouă este, de asemenea, mai mare în România (24%) față de media europeană, potențial datorită eficienței lor energetice mai bune.
Interesant este că, în timp ce românii acordă o mare valoare eficienței energetice, ei sunt mai puțin preocupați de a locui aproape de prieteni și familie, doar 12% acordând prioritate acestui lucru.
Aceasta este considerabil mai mică decât în multe alte țări europene, ceea ce indică faptul că românii ar putea fi mai concentrați pe aspectele practice ale alegerilor lor de locuință, mai degrabă decât pe proximitatea socială.
Dorința de a se muta este, de asemenea, influențată de tendințele de urbanizare, 31% dintre persoanele care se mută probabil plănuiesc să se mute în mai multe zone urbane. Această tendință este cel mai pronunțată în Turcia (55%) și România (42%), unde o proporție semnificativă a populației este atrasă de viața în oraș. (HotNews.ro)