Consumul a trei porți de morcovi pe săptămână poate avea beneficii deosebit de importante pentru sănătate, conform unui nou studiu.

Studiul prezentat luna trecută la conferința anuală a Societății Americane de Nutriție din Chicago a arătat că în cazul adulților tineri care au consumat trei porții de morcovi baby pe săptămână a fost constatată o creștere semnificativă a carotenoidelor în piele, o substanță nutritivă antiinflamatoare, cu beneficii pentru imunitate, notează Everyday Health. Nivelul carotenoidelor a crescut și mai mult atunci când participanții au luat în plus și un supliment conținând betacaroten. 

Potrivit sursei citate, morcovii baby nu sunt altceva decât morcovi obișnuiți tăiați în bucăți mai mici și curățați.

Carotenoidele sunt responsabile pentru culorile roșu-aprins, portocaliu și galben ale multor fructe și legume. Ele pot fi măsurate în piele pentru a evalua consumul de fructe și legume, deoarece dieta este singura sursă a acestor pigmenți. Potrivit specialiștilor, au două roluri importante pentru sănătate: se transformă în vitamina A și acționează ca antioxidanți.

Vitamina A este importantă pentru vederea normală, funcția imunitară, reproducere și creștere și dezvoltare.

De asemenea, antioxidanții ajută la protejarea celulelor umane de daunele cauzate de radicalii liberi, molecule instabile produse în mod natural de corp ca rezultat al metabolismului. Lăsați necontrolați, radicalii liberi pot cauza o condiție numită stres oxidativ, care poate duce la numeroase boli și afecțiuni, inclusiv cancer și boli de inimă.

Niveluri ridicate de carotenoide în piele sunt asociate cu o funcție imunitară îmbunătățită și o sănătate mai bună a pielii, inclusiv o incidență mai scăzută a cancerului de piele non-melanom.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea Samford  și-au propus să afle dacă consumul de morcovi baby de doar trei ori pe săptămână are beneficii măsurabile în ceea ce privește nivelurile de carotenoide și cum se compară cu efectul suplimentelor de betacaroten, concepute pentru a crește nivelurile de antioxidanți.

La studiu au participat 60 de tineri adulți care au fost împărțiți în mai multe grupuri. Timp de patru săptămâni, unii au primit 100 de grame (aproximativ jumătate de ceașcă) de morcovi baby, alții un supliment care conține betacaroten, alții o combinație de morcovi baby și suplimentul de betacaroten, iar restul (grupul de control) 100 de grame de felii de mere.

Comparativ cu nivelurile de dinainte, nivelul carotenoidelor din piele a crescut cu 10,8 procente în grupul care a primit doar morcovi baby și cu 21,6 procente în grupul care a primit morcovi și suplimentul.

Nivelurile carotenoidelor nu s-au schimbat în grupul de control și nici în cazul celor care au primit doar suplimentul. (sursa)

Articolul precedentROBOR la 3 luni scade sub 6% pentru prima dată în ultimele 25 de luni. Se ieftinesc creditele în lei? (GRAFIC)
Articolul următorPrimarii, îndemnați să ia măsuri anticaniculă. Cele 10 măsuri propuse de specialiștii în protecția mediului