Gigantul german Porsche pregătește revenirea în industria militară, după o absență de câteva decenii,adică de pe vremea când fabrica arme pentru regimul nazist.

Acum, grupul ar lua în calcul o investiție inițială de miliarde de euro.

Porsche, scrie presa, vede avântul pe care îl au pe burse firmele de armament și ar dori o felie din acest tort uriaș, de sute, poate chiar mii de miliarde de euro.

Porsche SE Holding, cotată la bursă, care deține 31,4% din acțiunile Volkswagen și 25% din Porsche, a înregistrat o pierdere netă de 20 de miliarde de euro. În consecință, managerii fac presiuni pentru măsuri dure de austeritate și caută noi domenii de activitate. Pe lângă infrastructură, este în discuție și intrarea pe piața de apărare, în esență o revenire în acest domeniu, scrie revista germană Euroische Sicherheit und Technik.

Porsche Holding SE se concentrează inițial pe investiții corporative.

În 2024, compania a investit zeci de milioane de euro în Quantum Systems, un start-up care dezvoltă drone. Aceste drone sunt folosite și în scopuri militare; perspectivele și evoluțiile din războiul împotriva Ucrainei demonstrează potențialul sistemelor de drone autonome.

Potrivit declarațiilor unor membri ai consiliului de administrație, în prezent sunt disponibile aproximativ două miliarde de euro în lichidități pentru astfel de investiții.

Istoricul Porsche în industria de apărare

Ferdinand Porsche, inginerul austriac care a creat firma care îi poartă numele, a fost unul dintre inginerii de frunte ai Armatei Germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, a fost și unul dintre inginerii preferați ai lui Adolf Hitler, și el născut în Austria.

El a creat o variantă proprie a tancului greu Tiger, care avea un sistem hibrid benzină-electric de propulsie. Era atât de convins că va câștiga contractul pentru Wehrmacht încât a construit 100 de șasiuri înainte de atribuire. Pentru că a pierdut în fața modelului propus de Henschel, care a devenit tancul Tiger binecunoscut, Ferdinand Porsche a transformat șasiurile în distrugătoarele grele de tancuri Ferdinand/Elefant, care au debutat în Bătălia de la Kursk, cea mai mare confruntare de blindate de până atunci.

Porsche a continuat colaborarea și în perioada Războiului Rece, cu Armata Germaniei de Vest.

Începând cu anul 1958, dr. Ing. hc F. Porsche GmbH, în calitate de antreprenor general, a dezvoltat noul tanc standard pentru tânăra Bundeswehr, sub numele de „Tip 814”. Acest design a încorporat lecții din cel de-al Doilea Război Mondial, în special în zona șasiului, în proiectarea căruia a fost biroul de proiectare Porsche. La introducerea oficială în serviciu, în octombrie 1963, tancul a fost botezat „Leopard”. Această primă generație de Leopard este încă activă, în serviciul Armatei Ucrainene. (sursa)

Articolul precedentProfesorii vor fi evaluați anual pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegi și directorii școlii
Articolul următor„Ciuma oilor” dă peste cap piața românească de carne de miel