Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme. 

„Ce facem dacă am făcut-o lată? În weekendul apar tentațiile alimentare: mâncăruri copioase, produse de fast-food sau dulciuri. Cu siguranță meniul de la sfârșit de săptămână este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare. Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cântar?”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook. 

Potrivit nutriționistei, „abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie”, dacă ținem cont de câteva strategii:

Varianta nr. 1: plătiți-vă datoria cat mai rapid! Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe ultimele 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână. Dacă azi ați cheltuit un buget de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria”, a susținut Mihaela Bilic. 

În cazul unei mese de sărbătoare cu trei feluri de mâncare și desert, Mihaela Bilic recomandă ca a doua zi să consumăm „doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt”. Potrivit nutriționistei, „în felul acesta festinul se repartizează pe 2 zile și nu depășiți bugetul caloric”. 

„Varianta nr. 2: strângeți bani albi pentru zile negre! În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi, două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend”, a mai scris Mihael Bilic. 

Nutriționista a informat și cu privire la o a treia variantă: „treceți excesul alimentar la capitolul “excepție” și reveniți la dieta voastră obișnuită. Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea! Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Doar dacă faceți din ele un obicei, apar problemele”, a mai scris Mihaela Bilic. (sursa)

Articolul precedentDat fiind că autoritățile locale nu l-au invitat la inaugurarea șantierului noului spital, pe care Ministerul Sănătății îl finanțează, Alexandru Rafila a venit la Oradea pentru a inspecta evoluția lucrărilor și pentru a discuta cu constructorii
Articolul următorReuters: Biden a ridicat interdicția ca Ucraina să folosească arme americane pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei