Este vorba despre românii care lucrează la joburile respective în paralel. Astfel, cei care au mai multe locuri de muncă le vor putea păstra doar dacă programul nu se suprapune.
”Dacă lucrează de la 8 la 4 după amiază, după care are voie să aibă următorul contract de la 4 după amiază la 12 noaptea. Bineînţeles că aici o să pună problema burnout-ului, o să se pună problema că nu ai cum să munceşti 20 de ore din 24”, a explicat Sorina Faier, reprezentant companie recrutare, potrivit observatornews.ro
Datele oficiale arată că aproape 700.000 de români au două sau mai multe contracte de muncă și, potrivit speicialiștilor în domeniu, cei mai mulţi dintre ei vor fi afectaţi de schimbări.
”Vor fi foarte afectaţi medicii, cei care lucrează în HR pentru firme mici, în contabilitate pentru firme mici, precum şi profesorii universitari şi cei din marketingul online care au mai multe contracte individuale de muncă”, a declarat Costel Gîlcă, avocat în Dreptul Muncii.
În timp ce unii specialişti cred că schimbările vor arunca în aer piaţa muncii, alţii cred că abia acum se face ordine
”Le vor scădea veniturile automat, pentru că nu au cum să mai menţină aceleaşi sume. Clar ei vor încerca o renegociere sau fiecare contract şi vor încerca să obţină bani mai mulţi. Dar chiar şi aşa, veniturile tot vor scădea”, a declarat Aida Chivu, specialist HR.
”Mulţi o să spună, bun, da care e treaba statului sau a angajatorului dacă angajatul îşi face treaba? Să fim serioşi, nu sunt multe joburi în care poţi să măsori foarte precis fiecare angajat ce face, cât face. Sunt mulţi care abuzează. Îşi fac contracte cu perioade de lucru de timp mult mai mari decât sunt în realitate”, a spus și George Butunoiu, specialist HR.
În paralel cu aceste modificări, un alt proiect care prevede realizarea de contracte de muncă flexibile, la cerere, a fost adoptat. Potrivit proiectului, salariatul ar putea munci doar în anumite ore sau zile, convenite cu angajatorul. De asemenea, angajatul va putea să încheie contracte de muncă pentru acelaşi tip de activitate, cu mai mulți angajatori. De aceste schimbări ar putea beneficia cei muncesc în Horeca şi IT. (ziare.com)