SUA au adăugat mai multe companii chineze de tehnologie, inclusiv gigantul Tencent din domeniul jocurilor și al rețelelor sociale și producătorul de baterii CATL, pe o listă de întreprinderi despre care afirmă că lucrează cu armata chineză, relatează BBC.

Lista servește drept avertisment pentru companiile și organizațiile americane cu privire la riscurile de a face afaceri cu entități chineze.

Deși includerea nu înseamnă o interdicție imediată, aceasta poate crește presiunea asupra Departamentului Trezoreriei SUA pentru a sancționa firmele.

Chinezii de la CATL, construiesc, de asemenea, o fabrică de baterii în Ungaria, la Debrecen, precizează Telex.hu.

Tencent și CATL au negat implicarea în armata chineză, în timp ce Beijingul a declarat că decizia reprezintă o „suprimare nerezonabilă a companiilor chineze”.

Lista de companii militare chineze a Departamentului Apărării, cunoscută în mod oficial ca lista din secțiunea 1260H, este actualizată anual și include în prezent 134 de firme.

Aceasta face parte din abordarea Washingtonului de a contracara ceea ce acesta consideră a fi eforturile Beijingului de a-și spori puterea militară prin utilizarea tehnologiei provenite de la firme, universități și programe de cercetare chineze.

Ca răspuns la ultimul anunț, Tencent, care deține aplicația de mesagerie WeChat, a declarat că includerea sa pe listă a fost „în mod clar o greșeală”.

„Nu suntem o companie sau un furnizor militar. Spre deosebire de sancțiuni sau controale la export, această listă nu are niciun impact asupra activității noastre”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al companiei.

CATL a calificat, de asemenea, desemnarea drept o greșeală și a declarat că „nu este implicată în nicio activitate legată de domeniul militar”.

„Practicile SUA încalcă principiile concurenței pe piață și regulile economice și comerciale internaționale pe care le-a susținut întotdeauna și subminează încrederea companiilor străine în investițiile și operațiunile din Statele Unite”, a declarat Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington.

Pentagonul a fost supus unor presiuni din partea legislatorilor americani pentru a adăuga pe listă unele dintre întreprinderi, inclusiv CATL.

Această presiune a venit în contextul în care gigantul american Ford, producător de automobile, a declarat că va investi 2 miliarde de dolari pentru a construi o fabrică de baterii în Michigan. Acesta a declarat că intenționează să licențieze tehnologie de la CATL.

Anunțul vine în contextul în care relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii rămân tensionate.

Între timp, președintele ales Donald Trump, care a adoptat anterior o poziție dură împotriva Beijingului, urmează să revină la Casa Albă luna aceasta.

Pentagonul a fost dat în judecată anul trecut de producătorul de drone DJI și de producătorul de Lidar Hesai Technologies din cauza includerii lor pe listă. Ambele rămân pe lista actualizată.

Acțiunile Tencent se tranzacționau marți cu aproximativ 7% mai jos în Hong Kong. CATL a scăzut cu aproximativ 4%. (sent)

Articolul precedentIntensificări ale vântului şi precipitaţii, în special ploi, la munte şi în zona joasă din Banat şi Crişana/ Cod galben de vânt puternic, în Munţii Apuseni, în nordul şi în centrul Carpaţilor Orientali/ Temperaturi de 14-16 grade, în Bucureşti
Articolul următorDeja începe să semene cu o glumă! Și Nicușor Dan l-ar pune pe Bolojan premier. În ce condiții