O instanţă din Bihor obligă statul român să plătească 70.000 de euro daune copiilor unei femei, care a fost împinsă la sinucidere de soţul ei.

Despăgubirile ar fi trebuit plătite de individ, însă acesta a vândut tot ce avea, înainte să fie închis. Avocata copiilor a invocat o lege foarte rar folosită, prin care statul poate achita daunele dintr-un fond special, urmând să recupereze banii de la vinovat.

Faptele s-au petrecut în 2017, când femeia de 48 de ani şi-a pus capăt zilelor.

Doi ani mai târziu, procurorii au formulat o acuzaţie fără precedent asupra bărbatului – aceea de înlesnire a sinuciderii soţiei sale.

Anchetatorii au demonstrat că individul și-a terorizat fizic și psihic soţia cu care avea trei copii – încât a împins-o la acest gest extrem.

Tiberiu Sigheartău – purtator de cuvant Parchetul Curții de Apel Oradea: „Inculpatul a comis acte sistematice de violența psihică și fizică împotriva victimei. În urma acestei activități sistematice, victima s-a sinucis în locuința ei”.

Ne lua de cap, ne bătea cu pumnii, mai ales pe mami. Eu, de cele mai mult ori, încercam să intervin, ca să nu o mai bată, pentru că nu mai putea și mă bătea și pe mine. Sigur n-a mai rezistat, pentru că o bătea zilnic, nu cred că erau, nu știu, o oră-două din zi în care să nu o bată”, a spus una dintre fiicele femeii.

În 2022, individul a fost condamnat la aproape 6 ani de închisoare şi la plata unor daune morale – cate 20.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei copii comuni şi 10.000 de euro – pentru băiatul pe care femeia îl avea din prima căsătorie.

Doar că până acum, inculpatul nu a plătit, aşa că apărarea s-a folosit de o lege din 2004.

Simona Pașcu – avocata copiilor: „Această cauză a fost una extrem de traumatizantă pentru copii. Am formulat o cerere pentru ca statul să acopere atât prejudiciul moral cât și prejudiciul material, iar această cerere a fost admisă de Tribunalul Bihor și a rămas definitivă”.

Cei patru beneficiari ai daunelor ar trebui să primească banii în maximum 15 zile de când hotărârea Tribunalului Bihor a fost declarată definitivă. Urmează apoi ca statul român să recupereze suma de la vinovat, prin metode proprii. (sursa)

Articolul precedentProgramul FIDELIS revine cu dobânzi de până la 7,80% și facilități pentru donatorii de sânge
Articolul următorReţelele nu sunt pregătite pentru cantitatea de energie verde. Producţia şi infrastructura trebuie făcute împreună