Guvernul a aprobat noi schimbări la sistemul RO e-Factura vineri, 21 iunie. Modificările se referă la declararea electronică a facturilor emise către consumatorii persoane fizice, începând cu 1 ianuarie anul viitor, iar alte schimbări țin de cum arată bonurile fiscale.

Proiectul de ordonanță de urgență, anunțat marți de Ministerul Finanțelor, a fost aprobat în timpul ședinței de vineri, conform unui comunicat oficial.

Conform ordonanței, folosirea RO e-Factura în relațiile B2C (business to consumer) devine opțională între 1 iulie și 31 decembrie 2024, dar obligatorie din prima zi a lui 2025. Până la finalul lui iunie 2025, mai multe categorii de contribuabili vor fi exceptate de la utilizarea sistemului. Concret, este vorba despre asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori. Aceștia vor putea folosi sistemul, dar va deveni obligatoriu doar de la 1 iulie 2025.

Bonurile fiscale

O altă modificare vizată de ordonanță are legătură cu bonurile fiscale. Dacă proiectul este adoptat, va deveni obligatorie tipărirea pe bon a datei și orei de emitere, numărului de identificare al bonului fiscal, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi sub formă de cod QR, cu scopul de a facilita preluarea automată de date de către aplicaţii. Scopul este de a permite contribuabilului să verifice dacă bonul este emis de un aparat fiscalizat, pentru a combate evaziunea.

În plus, contribuabilii vor putea cere înscrierea pe bon a codului de identificare fiscală, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, aşa cum este prevăzut în prezent.

Mai mult, instrumentul legislativ vorbește despre precompletarea formularelor electronice cu informații pe care le deține Fiscul. Documentele vor conține date despre cheltuielile deductibile sau despre posibilitatea acordării de deduceri pentru anumite cheltuieli, după caz.

Știrea a fost actualizată vineri, 21 iunie, ora 14.10 pentru a reflecta faptul că modificările au fost adoptate de Guvern. (ziare.com)

Articolul precedentDuminică, la Oradea, va avea loc o ceremonie de omagiere a lui Avram Iancu (PROGRAM)
Articolul următorGuvernul prelungește plafonarea prețului RCA