Comisia Europeană și Parlamentul UE au ajuns la un acord provizoriu care prevede introducerea permisului auto digital, reduceri de vârstă pentru șoferii profesioniști și evaluări periodice ale stării de sănătate. Măsurile fac parte dintr-un pachet de siguranță rutieră menit să reducă numărul accidentelor grave și al victimelor pe șoselele europene.

Permisul de conducere devine digital

Una dintre cele mai importante noutăți este introducerea permisului de conducere digital, care va putea fi stocat în telefon, printr-un portofel digital recunoscut la nivelul întregii Uniuni. Cu toate acestea, șoferii vor avea în continuare dreptul de a solicita un permis fizic. Statele membre, inclusiv România, vor avea la dispoziție cinci ani și jumătate pentru a implementa sistemul.

Un alt punct important al noii legislații este scăderea vârstei minime pentru obținerea permiselor profesionale. Astfel, vârsta pentru obținerea permisului de camion scade de la 21 la 18 ani, iar pentru autobuz, de la 24 la 21 de ani, cu condiția deținerii unui certificat de competență profesională. În plus, tinerii de 17 ani vor putea conduce pe teritoriul național, în regim de șofer însoțit, dacă sunt alături de un adult cu experiență.

Doi ani de probă pentru șoferii începători

Noile reguli introduc și o perioadă de probă de minimum doi ani pentru șoferii începători, care vor fi supuși unor sancțiuni mai aspre în cazul în care încalcă legea. De asemenea, Comisia Europeană încurajează statele membre să adopte politici de toleranță zero față de consumul de alcool și droguri la volan.

Evaluări medicale obligatorii

Înainte de eliberarea primului permis, candidații vor trebui să treacă printr-un control medical care include evaluarea vederii și a stării cardiovasculare. Pentru șoferii de autoturisme și motociclete, statele pot opta pentru autoevaluări sau alte forme de control la reînnoirea permisului. În cazul permiselor pentru camioane și autobuze, valabilitatea va fi de cinci ani, iar pentru autoturisme și motociclete, până la 15 ani.

Acordul urmează să fie votat în Parlamentul European și aprobat de Consiliu. După intrarea în vigoare, fiecare stat membru va avea patru ani pentru a transpune noile prevederi în legislația națională. (sursa)

Articolul precedentCum stă România la capitolul economie subterană? Mai bine decât credem
Articolul următorSurse: Emil Boc este în cărți pentru un post de judecător la CCR. Cine se bate pentru cele trei posturi care rămân libere în vară