Cazul unor muncitori români, care au fost cazați în cotețele găinilor, a ieșit la iveală după ce un incendiu a cuprins câteva spații, iar pompierii au fost obligați să intervină.
Întâmplarea a avut loc în cursul lunii mai 2020, dar a stârnit vii reacții din parte opiniei publice din Germania, autoritățile fiind obligate să reacționeze și să ancheteze întreaga poveste. Cei trei români lucrau la o fermă din Billerbeck, Germania, și erau cazați în niște spații în care, până de curând proprietarul a crescut găini.
„Cum se poate ca aceste containere provizorii, care au fost în mod evident transformate în containere rezidențiale, să nu atragă atenția autorităților de supraveghere în timpul controalelor operaționale?”, a declarat Sarah Albertz de la BI Billerbeck.
După incendiu, pompierii și autoritățile sanitare veterinare au descoperit că în locul unde cei trei români au fost cazați, a funcționat o fermă de creștere intensivă a găinilor ouătoare, cu o capacitate de 42.000 de bucăți.
Afacerea nu a mai funcționat din cauza reclamațiilor depuse de oameni, din cauza mirosului pestilențial. Containerele au fost curățate și au fost folosite pentru cazarea muncitorilor care lucrau la mai multe ferme din zona respectivă, deși a fost emis o autorizație de demolare.
„După toate scandalurile cu privire la condițiile precare de trai și de muncă precare în rândul angajaților din industria procesării de carne, ne întrebăm deja dacă există paralele în sistem. Am dori mai multă transparență, pentru că este vorba despre oameni care trăiesc printre noi”, au precizat reprezentanții Partidului Verzilor. De asemenea, liderul grupului parlamentar SPD, Thomas Tauber, solicită ca această problemă să fie abordată la nivel general pentru a preveni accidentele care pot pune viața în pericol.
Autoritățile locale investighează cazul mai ales că patronii fostului abator au cerut autorizație pentru demolarea fostelor barăci în care erau crescute găinile. Ulterior, opririi activității fostei ferme s-a solicitat o altă autorizație pentru construirea unei case rezidențiale, care nu a mai fost construită. (sursa)