Guvernul britanic a declanşat măsuri de urgenţă, printre care eliberarea anticipată a unor deţinuţi şi amânarea unor procese, pentru a reduce supraaglomerarea închisorilor, informează miercuri Reuters, potrivit Agerpres.
Un purtător de cuvânt al premierul Rishi Sunak a declarat că vor fi eliberaţi anticipat doar deţinuţi aflaţi spre sfârşitul pedepsei, iar aceştia vor fi supravegheaţi strict, inclusiv cu ajutorul brăţărilor electronice. Nu vor fi eligibili pentru eliberare cei condamnaţi pentru terorism, infracţiuni sexuale sau cu violenţe grave.
Guvernatorii penitenciarelor vor putea bloca eliberarea anumitor deţinuţi, a adăugat oficialul.
El a precizat că este vorba despre o „schemă temporară” pentru reducerea „presiunii pe termen scurt” asupra capacităţii închisorilor.
Într-un comunicat separat, Ministerul Justiţiei de la Londra a afirmat că a iniţiat şi o altă măsură: inculpaţii cărora li s-a refuzat cererea de eliberare pe cauţiune vor putea fi retrimişi în aresturile poliţiei, în loc de penitenciare, dacă acestea nu au locuri disponibile.
S-a mai procedat similar şi în trecut, pentru transferul în siguranţă al deţinuţilor între instanţe şi locurile de detenţie şi pentru verificarea existenţei locurilor în celule, a arătat ministerul. Reuters precizează că procedura a fost aplicată în martie, timp de aproximativ o săptămână. Populaţia carcerală din Anglia şi Ţara Galilor s-a dublat în ultimii 30 de ani, ca urmare a unor condamnări mai severe şi a unei reacţii mai dure la infracţiunile cu violenţă sau legate de droguri. În vara trecută, s-a ajuns la un record de 88.225 de deţinuţi, număr în creştere cu 8% în 12 luni, rămânând astfel disponibile doar 557 de locuri în penitenciare, arată datele oficiale. Trei din cinci închisori erau supraaglomerate, având prea mulţi deţinuţi pentru a le putea asigura condiţii decente.
Preşedintele baroului britanic, Sam Townend, a afirmat că „nu se poate continua aşa”, iar „guvernul trebuie să arate acum că ia în serios justiţia penală”, investind în închisori, instanţe şi în întregul sistem.
Liderul opoziţiei laburiste, Keith Starmer, l-a acuzat pe Sunak în parlament că emite cărţi „ieşi din închisoare” (ca la jocul Monopoly – n. red.) pentru infractori şi a întrebat dacă vor fi eliberaţi anticipat şi cei vinovaţi de abuzuri în familie. (sursa)