S-a încheiat acordul de guvernare între PNL, USRPLUS și UDMR. Cel din 1996, intitulat Acord de solidaritate parlamentară și guvernamentală, dintre CDR și PD, s-a semnat la Cotroceni în prezența lui Emil Constantinescu.
În 4 decembrie 2020, Klaus Iohannis ne anunța că după alegeri va conduce personal coagularea forțelor de Dreapta pentru se realiza o Coaliție de Guvernare cu titlul de Coaliția Mea. Ar fi fost normal ca Acordul din 2020 să se semneze la Cotroceni. Nu s-a semnat, dar asta nu înseamnă că Klaus Iohannis nu s-a implicat în negocieri.
Toată lumea observă că marele perdant al acestui Acord e PNL. PNL a făcut campanie sub sloganul Dezvoltăm România. Ministerele prin care se poate dezvolta România sînt la USRPLUS. PNL ar putea spune acum, după negocieri, că va dezvolta România prin intermediul USRPLUS. Presa cotrocenistă pune pe seama lui Ludovic Orban rezultatul dezastruos al negocierilor pentru PNL. Cică pentru a se pricopsi cu postul de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a cedat în fața USRPLUS. Care USRPLUS a negociat în forță halca de putere în noul regim.
Nimeni nu s-a întrebat însă cum de au fost negociatorii USRPLUS atît de intransigenți. În cazul unor astfel de negocieri fiecare parte se poate gîndi c-ar putea rămîne în Opoziție. Nu poți negocia în forță decît cînd ți s-a garantat că vei cîștiga printr-o astfel de atitudine.
Cine putea să garanteze USRPLUS că nu va pierde dacă vor fi intransigenți?
Am scris în numărul anterior că Puciul din PNL împotriva lui Ludovic Orban avea toate șansele să reușească. Deși Ludovic Orban dăduse membrilor BPN mesajul că ședința programată de puciști pentru ora 19 e nestatutară, totuși se strînsese deja numărul de participanți pentru ca ședința să fie statutară.
Și deodată puciștii dau înapoi.
S-au temut de Ludovic Orban? Nici vorbă. S-au temut că ședința va fi un eșec? Nu cred. Indiferent de proporții și rezultate, ședința marca un prim pas în războiul fățiș împotriva lui Ludovic Orban.
Cine putea să-i oprească pe puciști?
Cine altul decît Klaus Iohannis?!
Puciștii sînt liderii grupării Klaus Iohannis din PNL. Doar Klaus Iohannis avea autoritatea să-i convingă să renunțe și doar Klaus Iohannis avea asupra lui Rareș Bogdan autoritatea de a-l convinge să meargă la televiziuni și să recite textul cu țara cere investirea cît mai repede a unui Guvern stabil.
Mulți cititori se vor mira, ba chiar unii își vor duce degetul la tîmplă pentru a-mi semnala c-am luat-o razna. Cum adică? Klaus Iohannis să oprească un puci împotriva lui Ludovic Orban? Păi nu sînt ei la cuțite? Da, Klaus Iohannis e în conflict cu Ludovic Orban. Dacă ar putea, i-ar lua gîtul cît ai clipi. Numai că Klaus Iohannis nu poate face asta. Nu poate face asta imediat și fățiș.
Să recapitulăm:
Klaus Iohannis l-a vrut premier pe Nicolae Ciucă. Ludovic Orban, care conduce PNL mai ceva decît Liviu Dragnea PSD, s-a opus. Iohanniștii din BPN se pregăteau miercuri, 9 decembrie 2020, să-l aleagă pe Nicolae Ciucă premier desemnat. Așa era ordinul de la Cotroceni. Cel puțin așa se știa pe la ora 16.
Ludovic Orban merge la Cotroceni și se întoarce de acolo cu narațiunea despre numele lui Florin Cîțu, scris și de el și de Klaus Iohannis pe o foaie. Drept urmare, Florin Cîțu e votat la un scor zdrobitor. L-au votat și cei pregătiți să-l voteze pe Nicolae Ciucă.
La Cotroceni, Klaus Iohannis și-a dat seama că nu-l poate impune pe Nicolae Ciucă unui PNL condus de Ludovic Orban. Cîtă vreme Ludovic Orban e în fruntea PNL, Klaus Iohannis nu-și mai poate impune propriul premier. Și cum aflase că Ludovic Orban îl preferă pe Florin Cîțu în speranța că-l va manevra, Klaus Iohannis a scris numele lui Florin Cîțu pe foaie. Președintele și-a dat seama că o confruntare directă cu Ludovic Orban i-ar fi fatală. Pentru că ar pierde. Puciul era inițiat de Iohanniști. Confruntarea dintre Rareș Bogdan și Ludovic Orban apărea ca o confruntare între Klaus Iohannis și Ludovic Orban. O confruntare pe care Klaus Iohannis risca s-o piardă:
- Puciul apărea ca o tentativă de a destabiliza partidul prin folosirea unor mijloace incorecte.
- Partidul n-are nici un motiv să-l răstoarne pe Ludovic Orban.
- Ședința s-ar fi transformat într-o punere la îndoială a Coaliției. Nu de alta, dar ea contesta halca primită de USRPLUS. Această halcă a fost primită prin sprijinirea pretențiilor USRPLUS de către Klaus Iohannis. Forța care a garantat USRPLUS că nu riscă nimic pretinzînd cele mai grele ministere a fost Klaus Iohannis.
- Klaus Iohannis a schimbat centrul de greutate al Coaliției de pe PNL pe USRPLUS. În definitiv, de ce n-ar fi USRPLUS Partidul Meu cîtă vreme PNL e partidul lui Ludovic Orban?
- Deplasarea puterii de pe PNL pe USRPLUS micșorează dramatic influența lui Ludovic Orban asupra Guvernului. Ca președinte al PNL și chiar ca președinte al Camerei, el va avea putere doar asupra ministerelor PNL. Care ministere sînt mult mai slabe decît cele revenite USRPLUS.
- Cu ajutorul USRPLUS, Klaus Iohannis crede că va reseta România mult mai bine decît cu ajutorul PNL, partidul lui Orban acum și nu Partidul Meu.
L-a salvat Klaus Iohannis pe Ludovic Orban sîmbătă, 19 decembrie 2020?
Da, l-a salvat. Parțial însă. Pentru a-l putea lichida total mai tîrziu.
preluare din cristoiublog.ro autor: Ion Cristoiu