Amploarea fenomenului infracțional referitor la faptele de proxenetism este dificil de apreciat, cu exactitate. Doar o parte a faptelor penale sunt sesizate, mai puține ajung în fața instanței de judecată și, de asemenea, și mai puține sunt soluționate cu o condamnare.
România este considerată una dintre principalele surse de victime ale traficului de persoane din Europa, în special pentru exploatare sexuală. Rapoartele internaționale, precum cel al Departamentului de Stat al SUA, subliniază că eforturile autorităților române sunt insuficiente, cu puține condamnări și protecție inadecvată pentru victime. Aproximativ 30 de victime, majoritatea femei, sunt înregistrate lunar, dar numărul real este mai mare, cel mai probabil.
Sărăcia și educația precară a victimelor sunt elementele care favorizează proliferarea acestor rețele infracționale. Persoanele vulnerabile sunt fie obligate, „vândute” de părinți, fie manipulate de persoanele care le au în grijă și/sau de proxeneți, cu promisiunea unei „vieți mai bune”.
Un caz recent, în curs de judecată, este „Kasta Morrely”, de la Iași, despre care Ziare.com a oferit în mod recurent informații.
De asemenea, un alt caz care a ieșit la suprafață, de curând, se referă la o rețea de proxenetism din Constanța. Polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat miercuri, 21 mai, percheziții în cadrul dosarului de trafic de persoane și proxenetism. 20 de victime ar fi fost obligate să practice prostituția în Marea Britanie, Germania, Grecia, Danemarca și Austria. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018 – 2025, șapte suspecți, cinci bărbați și două femei au profitat de starea de vulnerabilitate a peste 20 de victime, pe care le-au exploatat sexual, în scopul obținerii de beneficii materiale. Suspecții au exercitat presiuni fizice și psihice asupra victimelor, pe care le-au obligat astfel să întrețină relații sexuale contra-cost, menționează procurorii. Peste 100.000 de euro ar fi fost obținuți din activitatea infracțională, relatează DIICOT, care în prezent efectuează noi audieri.
Cele mai „vânate” zone ale României, de proxeneți
În ciuda statutului României de stat membru al Uniunii Europene (UE), de aproape două decenii, țara noastră a fost și continuă să fie o sursă de îmbogățire ilicită și imorală a proxeneților. Astfel, localități din România precum Câmpulung Muscel (jud. Argeș) a căpătat eticheta de „capitala proxenetismului și a traficului de persoane”.
Printre punctele „roșii” din România, care au ajuns în atenția publicului larg în ultimii ani, cel mai frecvent, din punctul de vedere al comiterii unor infracțiuni precum traficul de persoane și proxenetism, s-au numărat județele:
– Argeș (Ștefănești, Mioveni, Câmpulung Muscel, plus diverse zone rurale);
– Bacău (Mun. Bacău, diverse zone rurale);
– Bihor (Oradea, Salonta, Beiuș, Marghita, plus diverse zone rurale);
citește și: Descinderi lângă București. O fată de 15 ani a fost racolată din Oradea și obligată să se prostitueze
– Botoșani (Mun. Botoșani, diverse zone rurale);
– Buzău (Râmnicu Sărat, plus zone rurale);
– Călărași (Budești, Oltenița, plus diverse zone rurale);
– Constanța (Mangalia, Hârșova, Năvodari, plus diverse zone rurale);
– Dâmbovița (Găești, plus diverse zone rurale);
– Ialomița (Oltenița, Fetești, Gura Ialomiței, plus diverse zone rurale);
– Iași (Mun. Iași, Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, plus diverse zone rurale);
– Prahova (Mizil, plus zone rurale);
– Suceava (Mun. Suceava, Mitocu Dragomirnei, plus diverse zone rurale);
– Vâlcea (Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, plus diverse zone rurale).
Având în vedere datele furnizate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în baza rapoartelor publicate pentru anul 2024, respectiv în urma anchetelor DIICOT, județele Constanța, Bacău și Iași s-au remarcat în mod special, în ultimii ani, din punctul de vedere al cazurilor de proxenetism și de trafic de persoane.
În 2024, potrivit ANITP, au fost identificate 610 victime ale traficului de persoane la nivel național, cu 35% mai multe decât în 2023. Dintre acestea, 75% dintre erau exploatate sexual, categorie în care este inclusă şi pornografia infantilă. (ziare.com)