Construirea la Oradea, pe strada Vlădeasa, a unor noi secții ale Spitalului Județean destinate tratării bolilor infecțioase, pneumologie și ATI, în valoare totală de 672.473.919 lei, este un proiect finanțat de Guvernul României – Ministerul Sănătății, prin PNRR.

A fost o decizie a Guvernului de a include și acest proiect pe lista obiectivelor finanțate prin PNRR, în contextul în care puteau primi bani alte proiecte, cel puțin la fel de importante pentru alte județe din țară. Și totuși, Guvernul Ciolacu a ales să direcționeze acești bani, cam 135 de milioande euro (!), spre Bihor.

Doar că mai există încă un și totuși…

În gonana permanentă după imagine (pe banii altora), Primăria Oradea a ales – nu a omis, a ales! – să elimine din mash-urile ancorate pe gardurile șantierului tocmai finanțatorul lucrării, adică Guvernul României, prin Ministerul Sănătății!

Toți orădenii care trec prin zonă, asta văd, nu altceva. Adică nu adevărul!

De ce este important?

Pentru că, spre deosebire de panourile oficiale, în care vedem, oriunde în țară, date despre proiectele finanțate prin bani guvernamentali sau europeni și, obligatoriu, numele finanțatorului, aici vorbim de un mash neoficial, de un mesaj al Primăriei către cetățeni.

Agățată de garduri, Primăria comunică cu noi și ne spune: NOI FACEM ASTA. Și nu este adevărat.

Bun, noi, orădenii, sutem obișnuiți cu metodele peneliste, de administrație prin reclame plătite sau prin reclame ascunse și e okay. Ne place, după cum dovedim de multe ori la vot…


Apropo, veți fi surprinși să aflați, date fiind cele de mai sus, că Oradea este abia pe locul șase în țară la fonduri europene atrase pe cap de locuitor – în urma unor orașe precum Buzău, Brăila, Sibiu, Craiova și Târgoviște – dar asta e o altă poveste. (citiți aici)


Dar, revenind la șantierul finanțat de Ministerul Sănătății la Oradea, onest ar fi fost ca aceeași primărie să amintească, exact la fel cum se laudă pe sine deși tot ce a făcut a fost să se ocupe de hârtii, și cine dă banii. Adică, până și constructorul își face reclamă pe același gard, dar finanțatorul a fost eliminat!

Cine a făcut ce?

Consiliul Județean a pus la dispoziție terenul în suprafață de 2,5 hectare, iar Primăria Oradea și Spitalul Județean Bihor s-au ocupat de hârtii: pregătirea documentelor pentru finanțare, pentru licitație și pentru implementarea proiectului.

Pur și simplu, se pare că Ministrul Sănătății care, încă o dată, putea să aloce bani altor proiecte cel puțin la fel de importante, nu a mai avut loc pe ditamai bucata de mash.

De altfel, prezent la Oradea pentru a inspecta stadiul lucrărilor – nefiind invitat de autoritățile peneliste a deschiderea lucrărilor – ministrul Sănătății, doctorul Alexandru Rafila, a abordat și această problemă:

Ministerul Sănătății, a spus ministrul, este partenerul și finanțatorul acestui proiect și asta nu rezultă de nicăieri când mergi pe șantier. Suntem parteneri, a spus Rafila, dar cred că este corect să menționăm rolul Ministerul Sănătății care finanțează și ajută la dezvoltarea tuturor acestor investiții. Nu este vorba doar de autoritățile locale și e bine să recunoaștem rolul tuturor instituțiilor care contribuie la bunăstarea comunității și la protecția sănătății oamenilor.

Articolul precedentCare sunt județele din țară unde românii au cele mai mari salarii. Ce arată cele mai noi date publicate de INS