Vicepremierul Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că Ucraina nu poate fi admisă în Uniunea Europeană până când Varșovia și Kievul nu vor rezolva problema masacrului din Volînia, o dispută istorică cu care se confruntă ambele țări de zeci de ani.

Kosiniak-Kamysz, care este și ministrul Apărării, a subliniat la televiziunea PolSat că „nu vor exista frontiere deschise sau schimburi comerciale la nivelul actual [cu Ucraina], dacă nu se va rezolvă problema Volînia”, potrivit ziarului La Razon, preluat de Rador Radio România.

Deși Polonia „dorește ca Ucraina să se dezvolte, nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a vindecat”, a adăugat el.

„Ucraina nu va adera la UE dacă nu se va rezolvă chestiunea”

„Permiteți-mi să spun clar: Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană dacă nu se va rezolva chestiunea Volîniei”, a conchis vicepremierul, care nu a ezitat să descrie evenimentele din Volînia drept un „genocid” care trebuie „rezolvat”, fără a preciza în ce mod.

„Masacrul de la Volînia”, așa cum este cunoscut în Polonia, se referă la execuția a aproximativ 120.000 de civili de către naționaliștii ucraineni în regiunea istorică Galiția (acum parte a Ucrainei), între 1943 și 1945, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial.

Este vorba despre un episod istoric cu care se confruntă de zeci de ani cu Polonia și Ucraina și care încă afectează relațiile bilaterale dintre aceste țări, care își mențin opinii divergente asupra cauzelor și responsabilităților evenimentelor.

Andrzej Duda: „Viitorul trebuie construit pe adevăr”

În urmă cu câteva zile, cu ocazia zilei de 11 iulie, declarată de Parlamentul Polonez drept zi națională în memoria victimelor de la Volînia, la Domostawa a fost inaugurat un monument care prezintă un copil polonez străpuns de un trident, simbol național al Ucrainei, alături de numele localităților unde a fost comis masacrul.

În aceeași zi, președintele polonez, Andrzej Duda, a ordonat ca numele Volîniei să fie proiectat pe fațada palatului prezidențial și a făcut public un mesaj în care spunea că „viitorul trebuie construit pe adevăr”. Șeful statului a subliniat că „noi, polonezii, vom cere mereu o comemorare demnă (…) și să se facă exhumările necesare”.

În 2022, guvernul de la Kiev a ajuns la un acord pentru a le acorda polonezilor permisiunea de a relua exhumarea cadavrelor din gropile comune din Al Doilea Război Mondial din vestul Ucrainei, dar din cauza războiului rusesc proiectul nu a putut fi reluat. (sursa)

Articolul precedentŞapte islamiști bănuiți de terorism, arestați în Belgia. Pregăteau un atentat la Jocurile Olimpice de la Paris
Articolul următorMâine încep Jocurile Olimpice de vară – 10.500 de sportivi se vor înfrunta în peste 300 de probe / România este reprezentată de 106 sportivi