Criza migranţilor de la graniţa dintre Polonia și Belarus, care devine tot mai mult şi o criză umanitară, capătă accente dramatice.

Varşovia se teme chiar de o posibilă escaladare armată la frontieră și acuză autoritățile din țara vecină că au încurajat mii de refugiați să se adune la graniţă, ba chiar îi aduc acolo.

12.000 de soldaţi polonezi au fost mobilizaţi în regiunea de frontieră. Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite au cerut, din nou, regimului Lukașenko să înceteze acțiunile provocatoare menite să declanșeze o nouă criză a migranților în Europa.

Sunt imagini cum nu s-au mai văzut la graniţa Poloniei cu Belarusul, amintind de scenele de la frontiera Greciei cu Macedonia, la apogeul crizei migranţilor în Europa din 2015 şi 2016. Sute de refugiaţi, mai ales din Orientul Mijlociu, adunaţi de-a lungul barierei de sârmă ghimpată, au forţat intrarea în Polonia, ca la un asediu. Unii au încercat să taie gardul de sârmă, alții agitau crengi sau prăjini, în vreme ce elicopterele poliției survolau zona. Forțele de ordine poloneze au ripostat cu spray paralizant.

Soldaţii belaruşi, aparent, n-au făcut nimic să oprească fluxul de migranţi, ba chiar, potrivit unor mărturii, i-au escortat pe refugiați spre graniţa poloneză.

De mai multe luni s-au adunat între 3 și 4.000 de migranţi acolo, într-o tabără improvizată. Potrivit ziarului The Guardian, din cauza condițiilor și a haosului, cel puțin opt oameni ar fi murit. (sursa)

Articolul precedentCa să vezi! Germania înregistrează cel mai mare număr de noi cazuri zilnice de la izbucnirea pandemiei
Articolul următorCoşmarul românilor care şi-au amânat ratele în pandemie. Încep procedurile de executare silită